ZBOG DRŽAVNOG JAVNOG PODUZEĆA
Komisija za koncesije izgubila presudu zbog skrivanja informacija
Manager BiH 20 studenog, 2023

Transparency International TIBiH dobio presudu zbog skrivanja informacija o prijenosu koncesije za solarnu elektranu u Trebinju.  

 

Transparency International u BiH (TIBiH) dobio je sudski spor protiv Komisije za koncesije Republike Srpske jer odbija objaviti informacije iz postupka u kojem je Elektroprivreda RS prenijela koncesiju za izgradnju solarne elektrane vrijedne oko 100 milijuna KM na poduzeće SE Trebinje 1. 

Ova tvrtka, koja prošle godine nije imala ni jednu KM prihoda nije mogla preuzeti koncesiju bez jasnih dokaza o stručnoj i tehničkoj opremljenosti, iskustvu u realizaciji sličnih poslova i osiguranim financijskim sredstvima za ovaj projekt, a sve te dokaze koje je Komisija morala utvrditi sada odbija dostaviti javnosti, priopćio je TI BiH. U odgovoru TI BiH-u prošle godine Komisija je tvrdila kako su svi uvjeti predviđeni pravilnikom koji regulira postupak prijenosa koncesije bili ispunjeni. 

"Razmatrajući navedenu dokumentaciju, a posebnu činjenicu o financijskom stanju stijecaja, Komisija je konstatirala kako stjecatelj ispunjava sve uvjete za preuzimanje ugovora o koncesiji, kako navedeno društvo raspolaže financijskim sredstvima potrebnim za realizaciju ugovora, te je dala suglasnost na ustupanje Ugovora s dosadašnjeg koncesionara MH Elektroprivreda RS matično poduzeće a.d, na gospodarsko društvo SE Trebinje 1, navodi se u odgovoru Komisije koji je u srpnju prošle godine dostavljen TI BiH-u. Ipak, Komisija je dokaze iz ovog postupka odbila dostaviti TI BiH-u, pravdajući sve povjerljivim komercijalnim interesima poduzeća SE Trebinje 1. 

U presudi Okružnog suda u Banjaluci ukazano je kako javnost mora imati saznanja o radu javnih organa, jer isti ne mogu biti izolirani od suda javnosti. Tuženi (Komisija) je olako prihvatio razloge treće strane SE Trebinje 1 i praktično ih inkorporirao u obrazloženje osporenog akta iako tražene informacije svakako u određenom dijelu ne predstavljaju niti mogu predstavljati povjerljive komercijalne interese koji se trebaju štititi, navodi se u obrazloženju presude. 

Putem ovog poduzeća, koje je osnovala Elektroprivreda RS, mađarski Lugos Renewables na kraju je došao do koncesije za ovaj projekt bez ikakvog javnog nadmetanja, jer im je ustupljeno 70% vlasništva nad Se Trebinje 1, pod uvjetima koje ERS također krije od javnosti, zbog čega TIBiH vodi poseban upravni postupak protiv ovog javnog poduzeća. 

Po mišljenju TIBiH, zakonska obveza provedbe javnog natjecanja za dodjelu koncesije u ovom slučaju nije se mogla zaobići na ovaj način i putem javnog poduzeća uvesti strani investitor, jer je Komisija za koncesije morala utvrditi zašto Elektroprivreda RS "iz ekonomskih, tehničkih ili drugih razloga” ne može realizirati ovaj projekt, a može njeno tek osnovano poduzeće SE Trebinje 1. 

Sporno je to što je Vlada Republike Srpske ovu koncesiju dala bez raspisivanja javnog poziva, tako što je iskoristila zakonsku mogućnost dodijeliti je ERS-u pregovaračkim postupkom, jer se radi o poduzeću koje obavlja djelatnost od općeg interesa. 

Po prvotnom ugovoru, cijela elektrana je trebala biti puštena u rad do listopada ove godine. Ipak Elektroprivreda RS očigledno nije imala namjeru da provodi ovaj projekt, jer je ubrzo osnovala novu kompaniju, prenijela na nju koncesiju, a potom je ustupila mađarskom investitoru, navode iz TIBiH. 


Fena | Manager.ba