EKOLOŠKA OPASNOST
Kako je došlo do ekološkog incidenta u Butilama?
Manager.ba/akta.ba BiH 26 prosinca, 2019

Kako se postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda na Butilama ne bi oštetilo, ulaz za dotok otpadnih voda u postrojenje privremeno je zatvoren.

 

Nakon što je od KJKP Vodovod i kanalizacija doo Sarajevo usmenim putem od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS zatražen izlazak na teren zbog dotoka crne smjese iz kanalizacijskog sistema, osim vodnog inspektora i kantonalni inspektor rada u oblasti zaštite na radu, izvršio je nadzor iz svoje nadležnosti u objektu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama.

"Izvršen je pregled bazena i kolektora, a uzeta je i izjava rukovodioca objekta, nakon čega je postupajući inspektor zapisnički naložio poslodavcu da u što kraćem roku oformi tim za sanaciju, te u suradnji s ovlaštenom firmom očisti bazen od crne mase i izvrši propisno odlaganje te materije. Kako se pretpostavlja da je, za sada nepoznato lice, u kanalizacijski sistem izlilo crnu masu koja ima karakteristike katrana, zatraženo je da se u slučaj uključi i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, radi utvrđivanja odgovornosti i sankcioniranja počinilaca", navode iz Uprave za inspekcijske poslove KS

Iz navedenog razloga iz kantonalne inspekcije upućuju poziv građanima da informacije o eventualnim saznanjima u konkretnom slučaju, ali i svakom nesavjesnom postupanju u oblastima koje nadzire, prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS na jedan od redovnih načina komunikacije.

Kako se postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda na Butilama ne bi oštetilo, ulaz za dotok otpadnih voda u postrojenje privremeno je zatvoren.