FBI MOST WANTED
Kako je bugarska kriptokraljica došla na popis najtraženijih?
Manager Svijet 25 siječnja, 2023

Ignatova je uvjeravala ulagače iz SAD i diljem svijeta da ulože gomilu novca u njenu kompaniju. A kompanija je bila piramidalna shema koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara!

Ruža Ignatova, njemačka državljanka bugarskog podrijetla, nazivala je sebe 2016. godine kriptokraljicom. Svoju kompaniju OneCoin reklamirala je kao unosnog suparnika bitcoinu na rastućem tržištu kriptovaluta. Samo 16 mjeseci kasnije, Ignatova ukrcala se na zrakoplov iz Sofije za Atenu i nestala. Od tada je nitko nije vidio, prenosi CNN.

Ignatova je uvjeravala ulagače iz SAD i diljem svijeta da ulože gomilu novca u njenu kompaniju. A kompanija je bila piramidalna shema koja je prevarila ljude za više od četiri milijarde dolara! Tako je Ruža postala jedna od 10 najtraženijih FBI bjegunaca, rame uz rame s najtraženijim gangsterima i ubojicama i tek jedanaesta žena koja se nalazi na popisu najtraženijih od 50.-tih godina prošlog stoljeća. 

"Ignatova i njeni partneri prevarili su žrtve za milijarde dolara tvrdeći kako će OneCoin biti "ubojca Bitcoina". Zapravo, OneCoini su bili potpuno bezvrijedni. Laži su osmislili s jednim ciljem - natjerati obične ljude diljem svijeta da im predaju svoj teško zarađeni novac", rekao je Damian Williams  glavni tužitelj države Newyork.

Ruža Ignatova (42) je njemačka državljanka, rođena u Bugarskoj, gde joj je otac bio inženjer, a majka učiteljica. U svojoj knjizi "Kriptokraljica koja je nestala", autor Jamie Bartlett detaljno je opisao njen uspon od skromnih početaka do poduzetničke zvijezde. 

Dok je bila djevojčica, njena obitelj se preselila u Njemačku, gde je Ignatova briljirala kao učenica. Dobila je stipendiju za sveučilište u Konstanzu u Njemačkoj. Za vrijeme studija upoznalaje i udala se za kolegu studenta prava. Tvrdila je kako ne želi djecu, tvrdi Bartlett, jer bi joj stala na put u stjecanju bogatstva. Ljudima je govorila kako želi postati milijunašica do 30. godine. Nakon studija europskog prava na Sveučilištu Oxford, Ignatova je dobila posao u Sofiji kao konzultant za McKinsey & Company, međunarodne konzultantsku kuću za menadžment.

Ignatova i suosnivač OneCoina Karl Sebastian Grinvud, počeli su 2014. ulagačima iz Europi svijeta predstavljati OneCoin. Obećavali su peterostruki ili čak desetostruki povrat ulaganja, navedi se u optužnici. OneCoin se nije rudario kao druge kriptovalute, već se generirao kroz softver.

Sve je počelo da se raspada 2016, kada su investitori uvidjeli poteškoće s prodajom OneCoina kako bi nadoknadili svoja izvorna ulaganja. Internetom se počela širiti vijest kako je cijeli posao prijevara, mediji su počeli postavljati pitanja, a uključili su se i međunarodni i američki savezni istražitelji. U listopadu 2017. Ministarstvo pravosuđa SAD optužilo je Ignatovu za prevaru putem interneta, zavjeru radi prijevare s vrijednosnim papirima i zavjeru za pranje novca. Svaki od tih krimena nosi maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora. Savezni sudac u New Yorku izdao je nalog za njeno uhićenje.

Manje od dva tjedna kasnije, 25. listopada 2017. godine, ukrcala se na komercijalni let iz Sofije za Atenu. Potom joj se gubi svaki trag.

Za Ružu se predpostavlja kako je otišla sa ogromnom količinom gotovine, ali njeni partneri nisu bili te sreće. Grinvud je uhićen u srpnju 2018. u svom domu u Koh Samuiju na Tajlandu i izručen SAD. U prosincu je priznao krivicu za prijevaru putem interneta, zavjeru za prijevare i zavjeru za pranje novca. U pritvoru je i suočava se s kaznom od 20 godina zatvora po svakoj od tri točke optužnice.

Brat Ignatove, Konstantin Ignatov, uhićen je u ožujku 2019. na zračnoj luci u Los Angelesu. Izjasnio se krivim i trebalo bi mu biti izrečena kazna u veljači. 
A Onecoin? Ugašen je i njegov sajt više nije aktivan.

Manager.ba