PREKRŠAJI
JANEZ KOPAČ UPOZORAVA DOK JOŠ NIJE KASNO: "To bi bila ekonomska katastrofa za BiH!"
manager.ba/slobodna-bosna.ba BiH 22 rujna, 2021

Kopač je u intervjuu za Naratorium, između ostalog, kazao da Energetska zajednica vodi osam prekršajnih procesa protiv Bosne i Hercegovine.

 

- To je najviše procesa koji se vode protiv jedne zemlje ispred Energetske zajednice - kaže Kopač.

Da li te sankcije imaju neke veze s izgradnjom Bloka 7 termoelektrane u Tuzli?

- Ne. O prekršajnom postupku u vezi s Blokom 7 ministarski savjet još nije odlučivao. Naše sankcije nisu velika kazna, ali bi sam Blok 7 bio ekonomska katastrofa. Ponekad i BiH mora imati sreće. Ništa ljepše se BiH nije moglo desiti od odustajanja od gradnje Bloka 7.

Čini se da je izgradnja Bloka 7 došla u pitanje nakon što se iz projekta povukao General Electric. Da li je s tim u nekoj vezi opredijeljenost administracije Joea Bidena za borbu protiv klimatskih promjena?

- Mislim da je to imalo velikog utjecaja, ali, uistinu, dalji razvoj tehnologije koja podrazumijeva ugalj nema budućnost, tako da svaka firma koja se bavi razvojem takvih tehnologija mora odmah da se prestrukturira. A vjerojatno je Bidenova pobjeda u SAD-u to još i ubrzala. Kinezi bi gradili, naravno. Za njih je svejedno da li je ugalj ili su obnovljivi izvori.

Oni uvijek žele izvoziti svoju tehnologiju za projekte koji imaju državnu garanciju jer žele projekte bez rizika. Da je BiH imala investiciju za obnovljive izvore i pozvala Kineze, oni bi i to radili, ali BiH im je omogućila da grade nešto na ugalj i oni rade to. Ne biraju. Traže profit i ne pitaju je li to čisto ili nije. Dovedu sve na gradilište, skoro i svoju vodu. Sve dođe iz Kine.

Koliko je BiH do sada uložila u izgradnju Bloka 7?

- To su male pare, samo one pripremne radove i avans (214 milijuna KM, op. a.) koje bi kineski partner morao vratiti, iako će pokušati osporiti tu svoju obavezu. Ali da se ostalo u projektu, morala bi vraćati kredit koji je pod državnom garancijom i siguran sam da bi država to morala platiti jer bi Elektroprivreda BiH imala ekonomske probleme i onda bi Federacija BiH to platila. To su ogromne pare za Federaciju BiH, koje bi mogle dovesti ovaj entitet skoro do bankrota.

Zbog čega se onda BiH odlučila ući u projekt izgradnje Bloka 7 ako se tako dovodila u koliziju s obavezama preuzetim članstvom u Energetskoj zajednici?

- Gradnja termoelektrane nije u koliziji s obavezama. Za nas u Sekretarijatu je prekršaj izdata državna garancija komercijalnom projektu za 100 posto vrijednosti. Kod same gradnje Bloka 7 nije problem pravna obaveza, nego ekonomika projekta. Kada se govorilo o izgradnji Bloka 7 u Tuzli, tada se predviđalo da će cijena takse za CO2 biti sedam eura po toni i da će BiH ovu taksu uvesti tek 2035. godine. Sada je jasno da će do toga doći mnogo prije i mnogo skuplje. Kao što rekoh, desila se ta sretna okolnost s General Electricom.

Na koji je način garancija progurana kroz Parlament, ako se znalo da će to biti ekonomski fijasko? Koji je interes iza mogućeg bankrota?

- Prije svega, rekli su da je to zamjenski blok i da se planira odavno. Isti je slučaj s Blokom C na Kosovu. Taj blok je bio planiran još u Jugoslaviji. Tako je i Blok 7 planiran odavno, samo ovi koji odlučuju nisu vidjeli da se svijet u međuvremenu promijenio.