SVJETSKA BANKA
Gotovo polovina svjetskog stanovništva živi s manje od 5,50 dolara dnevno
Manager.ba/poslovnenovine.ba Svijet 17 listopada, 2018

Usprkos napretku u smanjenju ekstremnog siromaštva, gotovo polovina svjetskog stanovništva živi s manje od 5,50 dolara dnevno, s rastućim udijelom siromašnih u bogatim svjetskim ekonomijama, objavila je Svjetska banka.

U polugodišnjem izvješću, banka je objavila širu analizu siromaštva kako bi pokazala zaostajanje nekih zemalja, iako je udio onih koji žive u ekstremnom siromaštvu – zarađujući manje od 1,90 dolara dnevno – nastavio opadati u posljednjim godinama.

Na osnovu proširenih kriterija siromaštva, u izvješću je ustanovljeno da je broj siromašnih širom svijeta još “neprihvatljivo visok“, dok se plodovi ekonomskog rasta “neravnomjerno dijele među regijama i zemljama“.

Iako je globalni ekonomski rast u posljednjim godnama usporen, ukupan broj ljudi koji žive u siromaštvu opao je više od 68 milijuna između 2013. i 2015. godine – što je brojka ravna stanovništvu Ujedinjenog Kraljevstva ili Tajlanda.

Usprkos poboljšanjima, u izvješću se navodi kako trenutni trendovi pokazuju da bi cilj Svjetske banke na smanjenju globalnog siromaštva na manje od tri posto svjetskog stanovništva mogao biti nedostižan.