SULUDE ODLUKE
Birokracija se svojski trudi otjerati vozače iz zemlje 
Manager BiH 24 kolovoza, 2023

 

Za četiri godine više od 6.000 profesionalnih vozača je napustilo BiH. A birokracija drastično poskupljuje troškove polaganja vozačkog ispita. 

 

U Njemačkoj je od 1. kolovoza na snazi odluka o priznavanju vozačkih dozvola iz zemalja nađe regije, a svaki dan se slična odluka očekuje i kada je u pitanju BiH. To će pokrenuti i novi val odlaska vozača iz naše zemlje. 

- Njemačkoj nedostaje oko 30.000 profesionalnih vozača. Veliki broj vozača u Njemačkoj, navodno 20.000, ove godine otišao je u mirovinu. Pitanje je dana kada će se ta odluka usvojiti i kada će iz BiH prema Njemačkoj krenuti ovo što je ostalo. A ostalo je, nažalost, veoma malo, jer od 2019. do danas BiH je napustilo više od 6.000 profesionalnih vozača, a više od 1.300 prevozničkih tvrtki iz BiH registriralo se u Sloveniji, iz Slovenije dalje u zemljama EU - kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika RS.

 

Do sada je bilo potrebno oko 6-7 tisuća KM za polaganje ispita za C i E kategoriju, a sada će trebati 10 tisuća KM

BiH je već određeno vrijeme u problemu zbog nedostatka profesionalnih vozača, prvenstveno u prijevozu putnika, pa se deficit pokušava nadomjestiti angažmanom umirovljenika. Grbić kaže kako je veliki broj umirovljenika za upravljačima šlepera i u transportu roba te ih poslodavci angažiraju za prijevoz unutar države.

- Nitko nas nikada nije kontaktirao kako poboljšati uuvjete, kako bi ti ljudi ostali ovdje, a mi, poslodavci, dobili mogućnost povećati im plaće. Naš vozač da se "ubije", radi svaki dan od 1. do 31. u mjesecu, ne može zaraditi više od 2.000 KM. Pola će pojesti na putu. Moj vozač je otišao u Veliku Britaniju, radi 20 dana, 10 dana bude kod kuće i donese 3.700 do 4.000 funti platu - ističe Grbić.

Istovremeno, Ministarstvo prometa i komunikacija BiH cijeli problem komplicira novim prijedlogom cjenovnika za polaganje vozačkih ispita kojim bi cijene vozačkih ispita za sve kategorije porasle i do 100 posto.

- Do sada je bilo potrebno oko 6.000-7.000 KM kako bi neko položio ispit za C i E kategoriju, a sada će to koštati 10.000 KM. Samo kod nas su donijeli pravilnik po kojemu pravo polaganja nemaju mlađi od 21 godinu, dok se u Srbiji i Hrvatskoj, s punoljetstvom, sasvim normalno polaže B, pa C i E kategorija. Čak smo i mi, prijevoznici, spremni financirati taj kadar. Međutim, ide poskupljenje za 40%, pa mi nije jasno tko gore sjedi i donosi ovakve odluke - ističe Grbić.

Da su u institucijama uglavnom osobe koje ne razumiju s kakvim problemom se suočavamo, potvrđuje i podatak kako se, ni nakon desetina dopisa i poziva, ne mijenjaju uvjeti rada na graničnim prijelazima i carinskim terminalima. Grbić kaže kako ne postoji ekonomija koja bi se mogla prilagoditi ovakvom stanju, gdje, pored svih problema, prijevoznici satima, a povremeno i danima, moraju čekati kako bi prešli granicu.

Radi se o zanimanju koje je već deficitarno u BiH, pa zbog nedostatka kadra trpi kompletna ekonomija.


Dnevni avaz / Manager.ba

Tagovi: