SUZE I NEVJERICA
14.000 radnika istog dana, bez najave, ostalo bez posla
Manager.ba Svijet 29 studenog, 2018

Bez ikakva upozorenja, mjesec dana prije Božića, više od 14.000 radnika General Motorsa ostalo je bez posla.

Malo je reći da su sada već bivši zaposlenici bili slomljeni i nisu mogli sakriti emocije.

Čak 15 posto radne snage ostat će bez posla, zatvorit će se osam tvornica, kako bi posrnuli proizvođač vozila uštedio šest milijardi dolara do kraja 2020. godine.

Spremate se za Božić i slavlje, ali toga ovdje sada nema – rekao je jedan zaposlenik ispred tvornice za Daily Mail.

Potpuno sam slomljen – izjavio je drugi zaposlenik.

Jedan od njih je opisao atmosferu na radnom mjestu u Ontariju nakon najave o masovnim otkazima.

Ljudi su nezaustavljivo plakali, nikad nisam vidio tako nešto, a nisu nam ponudili nikakve odgovore – rekao je očevidac.

 

Trumpova prijetnja

 

Zatvaranje tvornica je posljedica okretanja kupaca prema velikim terencima i kamionetima, ali i najave većeg investiranja u električna i autonomna vozila koji bi trebali biti nositelji budućeg rasta.

Veliko otpuštanje posebno će pogoditi ključne političke regije Ohia i Michigana koje je predsjednik Donald Trump obećao oživjeti.

Iako su nakon najave otkaza i novog smjera dionice General Motorsa dobile na cijeni, jučer su ponovo pale za 2,6 posto nakon Trumpove najave o mogućem ukidanju subvencija, piše Reuters.

Amerika je spasila General Motors i ovo nam je hvala! Ozbiljno razmišljamo o tome da im ukinemo sve subvencije, uključujući i one za električne automobile – napisao je Trump na Twitteru.

Tijekom dvije godine mandata Trump je često naglašavao da mu je glavni prioritet stvaranje radnih mjesta u autoindustriji, a često je kritizirao one koji su najavili otpuštanja.

Na to su iz General Motorsa naglasili kako i dalje nastoje “biti maksimalno prisutni u američkoj industriji” i dodali da će otvoriti nova radna mjesta u proizvodnji električnih i autonomnih vozila.