NEPOTIZAM
Žena od 70 godina ide u zatvor jer je u svojoj firmi fiktivno zaposlila snahu. Da je načelnica općine dobila bi izbore
manager.ba/telegram.hr Regija 17 svibnja, 2021

Kada bi se zakoni koji vrijede za privatne firme, vrijedili i za javni sektor, dobar dio čelnika raznih institucija, ministarstava, gradova i općina završio bi u zatvoru.

 

Gospođa od 70 godina, iz Čakovca, nedavno je nepravomoćno osuđena na godinu dana bezuvjetnog zatvora jer je snahu fiktivno zaposlila u firmi u kojoj je suvlasnica. Kako piše portal Danica, snaha dvije godine uopće nije dolazila na posao, a primala je plaću, te je ustanovljeno da je firma time oštećena za 140 tisuća kuna.

 

Kriva jer snaha “ne obavlja nikakav rad i ne dolazi na radno mjesto”

Kazneno djelo za koje je gospođa osuđen poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. U presudi, naime, stoji da je proglašena krivom jer je “kao suvlasnica i savjetnica tvrtke iz Čakovca, potaknula direktora da sklopi ugovor o radu s njezinom snahom, ali da ona uopće ne obavlja nikakav rad i da ne dolazi na radno mjesto… Na taj joj je način isplatom plaće i priznavanjem drugih prava iz radnog odnosa ostvarena nepripadna imovinska korist na štetu društva veća od 140.000 kuna.”

Možemo pretpostaviti da se radi o iznosu troška plaće, odnosno da su u tu štetu uračunati i porezi i doprinosi vezani za plaću, mirovinsko i zdravstveno, barem bi tako bilo logično, što znači da je od ovog kaznenog djela korist imala i država.

 

Da je kao načelnica općine fiktivno zapošljavala ne bi dobila zatvor nego novi mandat

Uglavnom, gospođi od 70 godina, ako presuda bude potvrđena, prijeti da godinu dana provede u zatvoru jer je u svojoj firmi zaposlila nekoga tko nije ništa radio.

Da je kojim slučajem gradonačelnica ili načelnica općine i da zapošljava ljude na nepostojećim radnim mjestima, čije plaće se plaćaju novcem poreznih obveznika, onda bi, umjesto zatvora, dobila još jedan mandat.

Tisuće, ako ne i deseci tisuća ljudi u javnom sektoru rade na izmišljenim i nepotrebnim radnim mjestima. Uglavnom su zaposleni po nekakvoj političkoj ili rodbinskoj vezi. No od toga po kojoj vezi su zaposleni, postoji jedan veći problem – da se ne popunjavaju potrebna radna mjesta ljudima s vezom, nego se za ljude “s vezom” radna mjesta izmišljaju. Tako da problem nije samo u kvaliteti zaposlenih u javnom sektoru, jer se ne odabiru najbolji kandidati, nego i njihov broj neprestano raste.

Gradonačelniku Požege trebala plaća pa je zaposlen u Domu zdravlja

Možemo se prisjetiti tragikomičnog slučaja gradonačelnika Požege Darka Puljašića, koji je u travnju ove godine zaposlen tamošnjem Domu zdravlja.

Puljašić je bio saborski zastupnik i paralelno gradonačelnik. Kako je u isto vrijeme obavlja dvije funkcije, odlučio je da će primati plaću u Saboru, a funkciju gradonačelnika obavljati volonterski.

Zbog afere s namještanjem podnio je ostavku na mjesto saborskog zastupnika i tako ostao bez plaže. No problem je ubrzo riješen tako što su ga zaposlili u Domu zdravlja Požeško-slavonske županije na radno mjesto rukovoditelja Sanitetskog prijevoza. Na pitanje Telegramovog Andreja Dimitrijevića, zašto je Puljašić zaposlen, ravnatelj Doma zdravlja odgovorio je: “Zašto? Pa čovjek nema prihoda. Od čega će živjeti?!”

Tagovi: