AKVIZICIJE
Vrijednost spajanja tvrtki od 3,5 bilijuna dolara manja 1 posto
Manager.ba/Poslovni.hr Svijet 29 prosinca, 2017

Tri velike transakcije s kraja godine imaju zajednički nazivnik, a to je odgovor na konkurenciju Amazona, Facebooka i Netflixa.

Iako je vrijednost spajanja i preuzimanja kompanija u svijetu ove godine pala na najnižu razinu od 2014. godine, već četvrtu godinu zaredom prelazi iznos od tri bilijuna dolara što je do sada nezabilježeni niz.

Podaci Thomson Reutersa pokazuju da je ukupna vrijednost spajanja ove godine dosegla 3,5 bilijuna dolara što je jedan posto manje nego godinu ranije.

Prelijevanje trenda u 2018.

Krajem godine svjedočili smo nekoliko velikih transakcija, a prema mišljenju investicijskih bankara, trend velikih spajanja mogao bi se preliti i u početak 2018. koja je pred vratima. Tri transakcije posebno su obilježile kraj godine, a zajednički im je nazivnik - odgovor na digitalnu konkurenciju. Suočen s mogućnošću Amazonova ulaska u ljekarnički biznis vodeći američki lanac ljekarni CVS Health preuzeo je zdravstvenog osiguravatelja Aetnu za 69 milijardi dolara.

"Amazonov efekt" na maloprodaju zaslužan je i što je australska obitelj Lowy prodala svoju tvrtku za upravljanje trgovačkim centrima Westfield francuskom Unibail-Rodamcu za gotovo 25 milijardi dolara. Na kraju, Rupert Murdoch prodao je Disneyju glavninu Twenty-First Century Foxa za 66 milijardi dolara ponukan daljnjim širenjem Facebooka i Netflixa u medijski svijet. Eileen Nugent, partnerica za spajanja i preuzimanja u tvrtki Skadden izjavila je za Financial Times kako svaka industrija pokušava odgovoriti na tehnološke promjene. "Nitko ne želi biti izguran s tržišta i zato mnoge kompanije kupuju stratešku imovinu kako bi se bolje pozicionirale za konkurenciju na globalnom tržištu", ističe Nugent.  

SAD pada, Europa raste

Amerika je ostala najaktivniji dio svijeta kada su u pitanju spajanja i preuzimanja. Ukupna vrijednost transakcija dosegnula je 1,4 bilijuna dolara što je 16 posto manje nego godinu ranije. Međutim, zahvaljujući mnoštvu manjih preuzimanja, vrijednosti do milijardu dolara, broj transakcija popeo se iznad 12.400 što je novi rekord. Za razliku od SAD-a, vrijednost spajanja u Europi porasla je 16 posto na 856,3 milijarde dolara, unatoč propasti najvećeg pokušaja spajanja - Kraft Heinzove ponude za nizozemski Unilever vrijedne 143 milijarde dolara.

Jens Welter, direktor investicijskog bankarstva za Europu u banci Credit Suisse pripisuje pojačanu aktivnost na "starom kontinentu" ekonomskom oporavku koji je ušao u petu godinu. Vrijednost transakcija u azijsko-pacifičkoj regiji veća je 11 posto na 911,6 milijardi dolara. Kineske kompanije i dalje su najagresivnije  u kupnji stranih tvrtki, no kapitalne kontrole i nesklonost američkih vlasti rezultirale su padom vrijednosti transakcija za 34 posto na 140,5 milijardi dolara.

Povezani članci

1

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo