EKOLOGIJA
U Banja Luci otvorena Eko-toplana od 36 miliona KM
Manager.ba/Biznis info BiH 18 ožujka, 2018

 

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, gradonačelnik Banjal Luke Igor Radojičić i direktor kompanije IEE Borko Torbica otvorili su danas preduzeće “Eko-toplane”, u čiju je izgradnju uloženo 36 miliona KM.

Otvaranju “Eko-toplana”, između ostalih, prisustvovali su ministri u Vladi Republike Srpske, zvanice iz javnog i društvenog života Banjaluke i RS.

Izgradnjom nove toplane, u Banjaluci se rješava višegodišnji problem funkcionisanja sistema daljinskog grijanja u gradu.

Novo preduzeće na bio-masu “Eko-toplane” koncept je javno-privatnog partnerstva između grada Banjaluka i kompanije IEE, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.

Gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić istakao je da izgradnja nove toplane na bio-masu u Banjaluci predstavlja važan korak u novoj fazi razvoja grada, a koji podrazumijeva “pametni grad, zeleni grad i grad sa povoljnim poslovnim okruženjem”.

Radojičić vjeruje da je Banja Luka kroz partnerstvo u ovom projektu uvjerila poslovnu zajednicu u BiH, Srbiji i regionu da u Banjaluci imaju partnera i da sa Banjalukom mogu da rade na inovativnim rješenjima.

“Zbog građana Banjaluke smo ovdje. U gradu Banjaluka, gdje sezona grijanja traje šest mjeseci, grijanje ne smije biti ugroženo. Zbog onih koji su korisnici daljinskog grijanja, a to je više od 20.000 korisnika, morali smo riješiti ovaj problem”, rekao je Radojičić na konferenciji “Energetska suverenost – Banjaluka kao regionalni centar”, na kojoj se svečano promoviše novoizgrađeno banjalučko preduzeće “Eko-toplane”.

On je naveo da je drugi razlog realizacije projekta to da ostali građani koji nisu korisnici, a kojih je više od prvih, ne smiju biti taoci neuspješnog sistema u kojem se povećavao finansijski problem do nivoa da je ugrožavao javne finansije grada i mogao je da blokira ostale projekte.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo