PRILIKA+KRUŽOK
Učenici i škole su samo karike u razvoju turizma i ugostiteljstva
Manager.ba 12 lipnja, 2018

U organizaciji Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH), Inkubatora društvenih inovacija Munja i Grada Mostara, a uz potporu Programa Prilika Plus Ambasade Švicarske u BiH kojeg implementira Republička agencija za razvoj malih i srednjih poduzeća, u ponedjeljak 11. lipnja 2018. godine u Hotelu Bristol u Mostaru održan je kružok na temu rješenja problema nedostatka kvalificirane radne snage u suradnji s gospodarstvenicima i strukovnim školama za sektor turizma i ugostiteljstva. 

Direktor Munja inkubatora, Jan Zlatan Kulenović na je početku ukazao na problem neprestanog odlaska stanovništva iz BiH, kao i podatak da je 63% mladih osoba u našoj zemlji nezaposleno. Ovim okupljanjem u Mostaru, koje je prethodno održano i u Bijeljini i Banja Luci, želi se ukazati na značaj povezivanja obrazovanja i tržišta rada koje je u fokusu, gdje se idejama dolazi do praktičnih rješenja.

O trenutnom stanju u određenim jedinicama samouprave u Mostaru, te sve većoj potrebi tržišta za mladim kadrom, ispred Grada Mostara govorila je Radmila Komadina. 

Halko Basarić u ime programa PrilikaPlus predstavio je program obrazovanja odraslih koji se odvija u oba entiteta naše zemlje, u više od 40 srednjih škola.

Na kružoku je istaknuto da učenici ugostiteljskih škola nemaju pretjeranu motivaciju za rad, iako dobivaju priliku za učenje i praksu.  

"Postoji mogućnost da se primaju kadrovi koji se nigdje drugo ne mogu upisati pa se upisuju u ugostiteljske škole. Predlažem da se više radi na edukaciji kadra, te da se naglasak stavi na učenje stranih jezika i praksu, a ne da pola konobara ne govori enegleski jezik, a želimo se baviti turizmom", kazao je Pavao Raspudić iz Hotela Bristol.

O primjerima dobre prakse iz svog 20-godišnjeg rada u ugostiteljstvu govorio je i Dženan Bošnjić koji smatra da je potrebno provesti određene izmjene u obrazovnom sustavu za konobare i kuhare. 

O djelovanju Asocijacije poduzetnika Hercegovine (APH), kao katalizatoru gospodarskog i društvenog razvoja regije, te o misiji i ulozi iste govorila je Helena- Jelena Lončar. Istaknula je da se u odluku učenika o budućem zanimanju i informiranju o aktualnim potrebama na tržištu rada trebaju uključiti i roditelji. 


 
Već je odavno poznata informacija da se u gradu na Neretvi uskoro otvara i Hotel Marriott koji je orijentiran ka elitnoj klijenteli, odnosno kongresnom turizmu i poslovnim skupovima. „Smatramo da će Marriott privući turiste koji odsjedaju u Dubrovniku i da će za svoje odredište ipak izabrati Mostar“, kazala je Tanja Buhač, HR menadžer Hotela Marriott, te istaknula potrebu za stručnim kadrom.  

Na kružoku je također konstatirano i da se zakonom treba riješiti tko sve može obavljati posao u turizmu, kao i da treba povesti računa o tome da to budu djelatnici sa diplomom. 

Tagovi: