AERODROM TUZLA
Tuzlanski aerodrom dobiva atrij: Pogledajte budući izgled objekta od 900 kvadrata
Manager.ba/Klix.ba BiH 13 ožujka, 2018

Međunarodni aerodrom u Tuzli dobit će svoj atrij, a kako Klix.ba saznaje, radovi bi trebali početi do juna ove godine.

Kako je za Klix.ba potvrdio direktor tuzlanskog aerodroma Rifet Karasalihović, riječ je o objektu površine od blizu 900 kvadratnih metara u kojem će biti smještene suvenirnice, rent a car i turističke agencije.

Karasalihović je istakao da je idejno rješenje atrija već završeno, a uskoro se očekuje izrada izvedbenog i glavnog projekta. 

Prve procjene kazuju da će za realizaciju ovog projekta biti potrebno okvirno 1.100 KM po kvadratnom metru objekta.

"S obzirom na ukupno povećanje putnika u samom aviosaobraćaju, menadžment aerodroma u saradnji s Nadzornim odborom, Vladom FBiH i Vladom TK odlučio je da uđe u realizaciju atrija. Tu ćemo izmjestiti sve ono što prati vanaerodromske usluge, a na taj način ćemo dobiti veći prostor u samom terminalu koji je namijenjen putnicima", pojasnio je Karasalihović, naglasivši da se početak radova očekuje krajem maja, eventualno početkom juna.

Konstantno povećanje broja putnika iniciralo je rekonstrukciju i proširenje putničkog terminala na tuzlanskom aerodromu. 

Radovi su počeli u septembru 2017. godine, a Karasalihović nam kaže da bi putnički terminal novo ruho u cijelosti mogao dobiti između 15. i 30. maja ove godine.

"Trenutno je završeno blizu 60 posto radova. Prošle sedmice smo imali razgovore s izvođačima radova te im je rečeno da sve mora biti završeno u periodu od 15. do 30. maja, jer krajem tog mjeseca očekujemo povećanje broja opercija, ali i putnika", naveo je direktor tuzlanskog aerodroma.

Inače, u prva dva mjeseca ove godine na Međunarodnom aerodromu Tuzla opsluženo je blizu 75.000 putnika, čime se ovaj aerodrom pozicionirao na mjesto srednje razvijenih aerodroma u Evropi.

"Mi smo zadovoljni tim brojem, ali nastojat ćemo da ga povećamo. U razgovorima smo s našim strateškim partnerom u vezi s uvođenjem novih linija, ali o tome ćemo uskoro imati konkretne informacije", zaključio je Karasalihović.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce