RUČNO RAĐENI NAMJEŠTAJ
Svjetski mediji pišu o firmi iz Konjica koja izvozi na 4 kontinenta
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 srpnja, 2018
Facebook / Zanat
Izvor fotografije:
Facebook / Zanat
Agencija Reuters objavila je reportažu o kompaniji Zanat iz Konjica, u vlasništvu obitelji Nikšić, koja proizvodi ručno rađeni namještaj za svjetska tržišta.
 
Reuters piše da se obitelj Nikšić bavi obradom drveta još od 1919. godine, kao i da se iz Konjica prije 100 godina izvozio namještaj za Pariz i Milano.
 
No, dodaje se da su glavni proizvođači uništeni u ratu 1992-1995. godine.

Nekoliko godina nakon toga država je izvozila samo trupce i poluproizvode.

Stvari su se potom opet promijenile i sada izvoz namještaja predstavlja oko 4 posto bruto-društvenog proizvoda Bosne i Hercegovine.

Govoreći o obitelji Nikšić, Reuters piše da su oni ponovo započeli biznis nakon rata, te da se bave proizvodnjom tradicionalnog namještaja.

 

 

Izvoz doživio procvat pokretanjem brenda 

 

Njihov izvoz je doživio pravi procvat 2015. kada su pokrenuli brend Zanat, rekao je Orhan Nikšić, koji je suvlasnik kompanije zajedno s bratom Ademom.

Iskombinirali smo tradicionalne tehnike drvorezbarstva s modernim dizajnom, i naši proizvodi od visoko-kvalitetnih prirodnih materijala se prodaju na četiri kontinenta – rekao je Nikšić za Reuters, u radionici Zanata.

 

 

Radna snaga se prethodnih godina udvostručila 

 

Zanat izvozi oko 95 posto proizvoda od oraha, hrasta i javora, uglavnom u Europu, Sjedinjene Države, Australiju i Hong Kong.

 

 

Cijene po komadu namještaja se kreću od 700 do 4.000 eura, rekao je Nikšić, koji je bivši ekonomist Svjetske banke.

Zanat je doživio procvat u suradnji sa svjetskim dizajnerima namještaja, ali se drugi proizvođači u BiH suočavaju s nedostatkom sirovina i podrške vlasti, navodi agencija.

- Mi imamo sirovih materijala i potražnje na tržištu, ali nekontrolirana sječa šume i izvoz trupaca može naštetiti ovom sektoru. 

On kaže da bi vlasti trebale proglasiti drvnu industriju strateškim sektorom i zabraniti izvoz trupaca, kao i oporezivati neke poluproizvode.

 

Povezani članci

1

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo