MODNA BAJKA IZ MAGLAJA
Svečane Paradi haljine na tržištu 10 zemalja EU
Manager.ba/Akta.ba BiH 13 prosinca, 2018

"Fine Life Group d.o.o." nije samo tvornica odjeće. To je mjesto gdje najfiniji materijali, pod prstima vrijednih konfekcionara postaju prava modna bajka.

Svoju bajku, ove godine je doživjela i Anđela Paleksić, Miss BiH, koja je na natjecanju za Miss svijeta nosila svečane Paradi haljine proizvedene upravo u ovoj maglajskoj tvornici.

Kompaniju su pokrenule modna dizajnerica Ernada Mujić i Emina Brdarić, nastanjene u Austriji. 

"Iako smo 100% fokusirani na izvoz, ove godine smo odlučili načiniti i iskorak prema domaćem tržištu, pa smo tako ostvarili suradnju sa Miss Bosne i Hercegovine, koja je naš modni brend Paradi predstavila na natjecanju za Miss svijeta 2018. u Kini", pojašnjava direktorica Emina Moravac.

"Naša stalna direktna veza sa dijasporom se najbolje prepoznaje kroz mentorstvo naših vlasnica iz Austrije i to nam pruža garanciju da radimo po svjetskim standardima, što se ogleda u kvaliteti finalnih proizvoda koji svoje mjesto nalaze i u velikim svjetskim modnim kućama u čak 10 zemalja EU", zaključila je Moravac. 

 

Emina Moravac, direktorica Fine Life Groupe d.o.o. Maglaj, Photo: UNDP BiH

 

"Svako od nas se stalno usavršava, a najnovija znanja, koja nam redovito prenose vlasnice iz Austrije, pomažu da pratimo trendove", kaže Nidžara Ibranović, jedna od uposlenica, koja je zahvaljujući Dijaspori za razvoj, stekla potpuno nova znanja i novo radno mjesto u kompaniji "Fine Life Group" d.o.o.

 

 

Sličnu priču dijele i Edina Kadić i Šaha Husanović, koje također rade na novim mašinama za šivanje, odnosno sistemima za peglanje. 

U posljednjih skoro godinu dana, dvije tekstilne kompanije sa područja općine Maglaj su unaprijedile svoje poslovanje, kroz nabavku nedostajuće opreme i obuku novih ljudi, od kojih je 18 dobilo zaposlenje. 

"Uloga dijaspore u životu ove općine je vrlo značajna, a naša administracija i dalje namjerava raditi na razvoju odnosa između dijaspore i lokalne privrede", rekao je Nermin Bešlagić, Koordinator za dijasporu Općine Maglaj, dodajući kako su kroz projekat Dijaspora za razvoj već učinjeni značajni koraci u tom smjeru. 

Izvor: Dijaspora za razvoj

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce