MAGDALENA VUČINA
Prva ljetna škola prava stiže u Mostar
Manager.ba/Pogled.ba BiH 09 siječnja, 2019

Magdalena Vučina studentica je četvrte godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te ujedno i predsjednica Else Mostar.

Članica je Else od 2015. godine te je prošle godine obnašala funkciju potpredsjednice za akademske aktivnosti, dok  je ove godine izabrana za predsjednicu. 

Upravo kao predsjednica Else Mostar, Magdalena je odgovorila na nekoliko pitanja o radu udruge, ali i problemima studenata Sveučilišta u Mostaru.

 

Što je Elsa Mostar?

 

- Elsa je prije svega europsko udruženje mladih studenata pravnika i svih mladih studenata prava sa svrhom međusobnog povezivanja.

Elsa Mostar postoji od 2012. godine, to je udruženje studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić.

Glavni smisao Else je međusobna povezanost među studentima te utjecanje na promjene u društvu.

Svrha Else je da se primijenjeno znanje tijekom studija predoči putem seminara i konferencija u praktičnom dijelu.

 

Kakva je suradnja studenata na ovim fakultetima?

 

- Suradnja je odlična. Upravni odbor Else Mostar čine po tri člana sa Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Džemal Bijedić.

Predsjednici se smjenjuju svake godine, tako da jedne godine imamo predsjednika sa Sveučilišta, a druge sa Univerziteta.

Cilj nam je međusobna interakcija i stvaranje balansa i jednakosti, kako pri odlasku na prakse u odvjetničke urede i tužiteljstva, tako i pri biranju profesora i odvjetnika koji će izlagati na seminarima i konferencijama.

 

Što Elsa čini za studente?

 

- Organiziramo prakse za sve članove Else, obavljanje volonterske prakse u odvjetničkim uredima, tužiteljstvu od kojih nakon uspješno odrađene prakse dobiju preporuku, što im može otvoriti mnoga vrata po pitanju pripravničkog rada nakon završetka fakulteta te u SPARKU i Interi uz mogućnost stalnog zaposlenja.

Prakse su moguće, kako u Mostaru tako i u inozemstvu, i one se objavljuju na svim stranicama Else.

Smatram kako je moja dužnost, jer obnašam takvu funkciju, da omogućim studentima svaki vid prakse, da dotaknemo svaki dio prava i upoznamo studente sa budućim zanimanjem.

 

Koji su najpoznatiji projekti Else Mostar?

 

- Seminari koje organiziramo izrazito su posjećeni. Neki od njih su: „Otkaz i ugovor o radu“, „Pravo stjecanja vlasništva nad nekretninama“, „Pravo financije i diplomacije“, „Legalizacija nekretnina“...

Trudimo se učiniti ih što zanimljivijima, kako uz pomoć profesora, tako i najboljih odvjetnika na našim prostorima.

Velika prednost seminara za studente je što oni mogu, na osnovu iskustava odvjetnika stvoriti sliku kako to u stvarnosti izgleda, neovisno o materiji koju uče na fakultetu.

 

Jeste li do sada uspjeli ostvariti međunarodnu suradnju?

 

- Da, uspostavili smo suradnju sa Elsom Split te ćemo organizirati prakse za naše studente u Splitu, a isto tako njihovi članovi moći će doći na praksu u Mostar.

U svibnju ove godine našu udrugu posjetit će Elsa Švedska, na što smo vrlo ponosni. 

 

Što donose novi projekti Else Mostar?

 

- Čast mi je najaviti naš novi projekt na temu „Migracijske krize- međunarodna škola“, tj. prvu Ljetnu školu prava koja će se održati u Mostaru.

Prvi put ćemo organizirati takav projekt ovdje, a koji je prihvaćen od strane Elsa International.

To je internacionalni projekt gdje će se moći prijavljivati razni strani državljani, članovi svih lokalnih odbora Elsi u svijetu koje zanima ta problematika, ali i pravnici koji nisu u Elsi a žele sudjelovati.

Ljetna škola trajat će sedam dana te se nadamo odazivu pravnika iz cijelog svijeta.

 

Kakva su Vaša iskustva u Europskom parlamentu?

 

- Na poziv zastupnice Željane Zovko, kao studentica Pravnog fakulteta držala sam predavanje zajedno sa njom i izvjestiteljem za Bosnu i Hercegovinu Christianom Danom Predom u Europskom parlamentu, na temu stanja u Bosni i Hercegovini i položaja mladih. Bilo je to predivno iskustvo na kojem sam jako puno naučila i sklopila mnoga poznanstva.

 

 

 

Smatrate li da studentima Sveučilišta u Mostaru nedostaje praksa?

 

- Ne, jer prvenstveno je moja zadaća da osiguram svakom aktivnom studentu i članu Else praksu i mogućnost usavršavanja.

Odvjetnici se trude te nam izlaze ususret neovisno na praksi ili seminaru te dijele svoja znanja s nama, a tako i profesori.

Zaista smatram kako svaki student Pravnog fakulteta ima priliku za praksu, samo je na njemu hoće li je iskoristiti. 

 

Mislite li da su mostarski studenti pasivni? 

 

- Moram priznati da se stanje popravlja u odnosu na ranije godine. Napredak se vidi iz dana u dan, iznenađena sam koliko raste posjećenost, ali mislim da je studentima još uvijek neugodno prići i pitati sve što ih zanima.

Ne možemo reći da su studenti pasivni zbog aktivnih pojedinaca. Smatram kako će studenti Pravnog fakulteta vremenom biti sve bolji i uspješniji.

 

Mogu li studenti napraviti promjenu u današnjem društvu?

 

- Naravno da mogu. Najveći problem, po mom mišljenju, u našem društvu je što se ljudi boje iznijeti svoje mišljenje, boje se okoline, što će im netko reći umjesto da gledaju sebe i usredotoče se na vlastiti uspjeh.

Mladima nedostaje optimizma i vjere da mogu napraviti promjene. Zatrovani su pričama o neuspjehu i negativnom energijom, a zapravo bi trebali vjerovati u sebe, jer znate kako kažu - ono što zamislite možete i ostvariti!

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce