FIPA
Predstavnici FIPA-e u posjeti proizvodnom pogonu KRAUTZ-TEMAX grupacije u Orašju
Manager.ba BiH 07 lipnja, 2018

U sklopu Aftercare projekta 2018, predstavnici FIPA-e posjetili su proizvodne pogone Grupacije Krautz-Temax u Orašju, gdje se od 2015. godine, na više od 8.500 kvadratnih metara proizvode različiti tipovi zaštitnih folija i ekspandiranog polistirena. Razgovaralo se o preprekama koje strani investitori imaju prilikom ulaganja u Bosnu i Hercegovinu, ali i o benefitima koje ovakve investicije donose lokalnoj zajednici. 

Grupacija trenutno zapošljava više od 60 osoba u Orašju, a planirano je i proširanje proizvodnih kapaciteta. Naime, uskoro se kreće sa izgradnjom novog proizvodnog pogona, na više od 20.000 kvadratnih metara već kupljenog zemljišta. Realizacijom ove investicije, proizvodni kapaciteti u Orašju utrostručit će se, te će biti kreiran veliki broj novih radnih mjesta. 

Sve donedavno, kompletna proizvodnja u Orašju bila je namijenjena isključivo kupcima na europskom, azijskom i američkom tržištu. Pokretanjem kompanije Blue Trade d.o.o., kompletan proizvodni asortiman od sada će biti dostupan i kupcima na regionalnom tržištu. 

“Trenutno kompanije iz BiH potrebe za ovim materijalima zadovoljavaju uglavnom uvozom proizvoda lošijeg kvaliteta i po nerealnim tržišnim cijenama. Domaće tržište nas je već prepoznalo, što se osjeti kroz veliki broj upita za naše proizvode koje svakodnevno primamo.“ ističe Davor Mulalić, direktor Blue Trade d.o.o. „Na regionalno tržište donosimo proizvode visoke kvalitete, čije karakteristike zadovoljavaju zahtjeve globalnih farmaceutskih kuća, proizvođača hrane, te velikih proizvodnih sistema iz različtih industrija.“ nastavlja Mulalić. 

Pored toga, u okviru grupacije posluje i Nita Trans d.o.o, firma kćerka, zadužena za logistiku i transport. „Iz proizvodnog pogona u Orašju svaki dan otpremamo visoko kvalitetne proizvode, pravljene po specifičnim zahtjeva europskih kupaca. To činimo našim vlastitim kamionima, koje smo posebno prilagodili potrebama transporta naših materijala.” navodi Dženita Šošić, direktorica Nita Trans d.o.o. 

Kroz plasiranje novih investicija, uskoro se kreće i sa proizvodnjom ekstrudiranog polistirena, što će biti značajna novost za tržište ovog materijala u BiH, obzirom da se ovaj materijal do sada u potpunosti uvozio. Osim toga, do početka naredne godine planirano je i pokretanje punionice prirodne izvorske vode. 

Riječ je primjeru uspješne strane investicije, zaključili su predstavnici FIPA-e. Planiranim proširenjem proizvodnje radi se na kreiranju novih radnih mjesta, razvoju lokalne zajednice, te sprječavanju odlaska mladih i kvalifikovanih kadrova sa naših prostora. Mladi na ovaj način dobijaju priliku da rade za renomiranu stranu kompaniju, u najsavremenijim proizvodnim kapacitetima. Obzirom na dugoročnu prirodu, te visinu investicije, FIPA i KRAUTZ-TEMAX grupacija planiraju proširenje međusobne saradnje u budućnosti, te nastavak rada na promociji stranih ulaganja u BiH.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce