BROĆANSKI UZGAJIVAČI
POVEĆANA POTRAŽNJA ZA CVIJEĆEM: Obitelj u Brotnju proizvede 10.000 krizantema godišnje
Manager.ba/vecernji.ba BiH 26 listopada, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Približavanjem blagdana Svih svetih i Dušnog dana, kada se tradicionalno masovno posjećuju groblja, polaže cvijeće, pale svijeće i moli za drage pokojnike, potražnja za svim vrstama cvijeća osjetno se povećava, piše Večernji list BiH.  

 

Cvjetni vrt

 

Kako je svake godine u to vrijeme cvijeće vrlo traženo i prilično skupo, posljednjih 15-ak godina zbog krize se sve više Brotnjaka odlučuje uzgajati krizanteme i ostale vrste cvijeća na otvorenom ili u plastenicima kako bi osigurali barem dio sredstava za egzistenciju svojih obitelji.

Jedna čitlučka obitelji zasigurno spada među najveće uzgajivače krizantema u Brotnju. 

Već se 20-ak godina uspješno bave uzgojem krizantema u lončanicama na otvorenom i rezanih krizantema u plastenicima.

Svi članovi obitelji, bez iznimke, brinu o cvijeću. Kažu kako na otvorenom prostoru u blizini obiteljske kuće svake godine proizvedu oko 5.000 raznobojnih sitnocvjetnih krizantema u loncima i 10-ak tisuća krupnocvjetnih, rezanih krizantema u plastenicima te da sve to uvijek prodaju kupcima koji dolaze iz cijele BiH. 

 

 

Njihov prostrani cvjetni vrt izgrađen je po najsuvremenijoj svjetskoj tehnologiji i po uzoru na Nizozemsku.

Naime, do svake lončanice na otvorenom i svake krizanteme u plastenicima ugrađen je američki sustav automatskog natapanja biljaka, a primjenjuju se najsuvremenija zaštita i prehrana biljaka.

Jedan od članova te obitelji kaže kako oko uzgoja krizantema, a posebno rezanih u plastenicima, ima previše posla koji traje po cijeli dan, i to više od šest mjeseci - od sadnje do berbe. 

 

Velik trud

 

Dodaje kako taj posao u njihovu cvjetnom vrtu svakodnevno obavljaju najmanje tri osobe.

Unatoč velikom trudu, dugotrajnom i osjetljivom radu s cvijećem te visokim troškovima proizvodnje, kaže da se uzgoj krizantema ipak isplati.

Nije to baš neka velika zarada, ali dobije se toliko novca kako bi obitelj mogla i u ovim vremenima pristojno živjeti.

No, kaže da je u posljednje vrijeme zarada, ipak, nešto manja jer se tim poslovima bavi sve više malih obitelji pa ponuda obara cijene cvijeću.

Bijeli i žuti cvjetovi rezanih krizantema su izuzetno traženi. 

 

 

Kaže da krizanteme u loncima, ovisno o veličini, prodaje po cijeni od 5 do 8 KM, a rezane u prosjeku od 1 KM po cvijetu.

Kaže nam i kako je prije nekoliko godina zasadio 106.000 sadnica smilja, a od lani više ne, ali da će nastaviti, moguće i prošiti proizvodnju cvijeća. 

Unatoč tomu što je uzgoj cvijeća prilično težak i vrlo osjetljiv posao koji zahtijeva mnogo vremena, znanja, strpljenja, odricanja te podosta novca, broćanski uzgajivači tvrde da im je u teškoj gospodarskoj krizi to jedina mogućnost za osiguranje skromnih sredstva za život. 

 

Povezani članci

1

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo