SARAJEVO
Općina Novi Grad Sarajevo podržala 35 start up-a
Manager.ba/PoslovneNovine BiH 09 kolovoza, 2018

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Džemaludin Kahrović potpisao je jučer ugovore za sufinanciranje troškova samostalnih poduzetnika, početnika u biznisu, čime je ova općina podržala 35 start up-a.

To je realizacija još jedne iz seta mjera, kojom Općina Novi Grad podržava privredu i lokalni ekonomski razvoj, za čiju realizaciju je iz budžeta za 2018. godinu izdvojeno 220.000 KM.

“U setu mjera ove godine prvi put provodimo mjeru sufinanciranja troškova početnika u biznisu. Već drugi mjesec je otvoren javni poziv i imamo 35 početnika u biznisu, koji su potpisali ugovore sa općinom i na taj način pokrenuli biznis. Želio bih se, prije svega njima zahvaliti, jer na neki način možemo reći da su oni moderni heroji vremena u kojem živimo, jer su riješili da pitanje svoje egzistencije uzmu u svoje ruke, a istovremeno mnogi od njih zapošljavaju i druge ljude, tako da kroz ovih 35 novoregistriranih biznisa imamo 50 novih radnih mjesta, što je dodatni benefit koji nismo očekivali”, izjavio je Kahrović.

Istaknuo je da je javni poziv otvoren do utroška sredstava, te da očekuje da će se sva sredstva realizirati do kraja godine, odnosno da će od 80 do 100 osoba registrirati svoj prvi biznis u Službi za privredu i lokalni ekonomski razvoj.