TRENDOVI
Odjeću kupuju samo za foto na Instagramu, a potom je vraćaju
Manager.ba/Indikator.ba Svijet 20 kolovoza, 2018
unsplash.com
Izvor fotografije:
unsplash.com

Prema anketi koju je naručila kompanija za kreditne kartice Barclaycard, gotovo jedan od 10 kupaca u Velikoj Britaniji (9%) priznaje kupovinu odjeće samo za snimanje fotografije na društvenim medijima. 

Nakon što "outfit dana" objave na društevnim mrežama vraćaju ga u prodavnicu. 

Anketa sa 2.002 odraslih pokazala je da to najčešće rade starije osobe 35-44 godina, a muškarci su brojniji od žena. 

Prema Barclaycard-u, uvođenje politike "probati prije nego što kupite" u online prodavnicama - gdje ljudi plaćaju odjeću koju su naručili online pošto su je probali kod kuće - može doprinijeti ovom trendu. 

Ali porast društvenih medija je značio da svi, a ne samo celebrities, podržavaju i kreiraju osobni brend.

Pošto stalno dokumentiramo naše živote i objavljujemo ih na internetu za javnu procjenu, više puta bivamo uhvaćeni u istoj odjeći - što mnogi vide kao društvenu grešku.

I troškovi svih tih # ootd-ova se dodaju, čineći vraćanje razumljivom taktikom. 

Postoje brendovi koji se specifično prilagođavaju Instagramovom kupcu, kao što je popularna Fashion Nova.

 

 

"Ova odjeća napravljena je za društvene medije: trebalo bi da se nosi jednom, možda dva puta, fotografira i odbaci, napisala je Allison P. Davis u "The Cut-u". Još jedan favorit Instagrama je Rent the Runway, koji obuhvaća filozofiju vraćanja, i omogućava korisnicima da iznajmljuju dizajnersku odjeću za naknadu. 

Međutim, neki se kreću u suprotnom smjeru.

Komadi koji su prihvatili "radne uniforme" proliferisali su se posljednjih godina, sa ciljem da oslobode žene od tiranije odluka o odjeći.

Koncept "kapsula garderobe" - koji poziva na ulaganje u mali broj kvalitetnih komada odjeće umjesto puno trendovske, odbacive odjeće - takođe se vraća.

 

Ekolozi su pokrenuli pitanje deponija stvorenih vraćanjem

 

A tu je i modna ikona Kate Middleton, vojvotkinja od Cambridgea, čiji se svaki outfit rasproda za nekoliko sekundi, ali koja dva puta često nosi isti outfit (kao i bivša američka prva dama Michelle Obama, još jedna trendseterica).

Povezani članci

1

2