VAREŠ’S GOLDEN STAR
MILOŠ BOŠNJAKOVIĆ: Vareš bi se uskoro mogao zvati gradom ispod zlatne planine
Manager.ba/Biznis.ba BiH 30 kolovoza, 2018
Izvor fotografije:
Miloš Bošnjaković / Biznis.ba

- Naš cilj je da oživimo rudnik olova i cinka u Varešu, ali bih slagao kada bih rekao da ne sanjam da se Vareš u budućnosti zove gradom ispod zlatne planine Zvijezda.

Rekao je ovo za Klix.ba, u prvom razgovoru za jedan bh. medij, Miloš Bošnjaković, član uprave i suvlasnik australske kompanije koja je vlasnik rudnika barita, cinka i olova u Varešu.

Istraživanja koja se na lokalitetima oko Vareša provode već duže vrijeme privukla su veliku pažnju medija, posebno zbog informacije o otkriću velikih količina zlata.

Bošnjaković, koji ima bogato iskustvo u ovakvim projektima, ističe da su istraživanja u tijeku i da treba biti realan u najavama.

Bošnjaković je član uprave kompanije Adriatic Metals, inače Tuzlak koji je poslije rata otišao na Novi Zeland, a potom u Australiji ušao u rudarsku industriju gdje veoma uspješno posluje.

Kako kaže, posljednjih godina je mnogo više u Bosni i Hercegovini nego u Australiji.

 

Kako ste doživjeli svojevrsni bum nakon objave informacije o istražnim radovima u okolini Vareša te nalazištima zlata?

 

“Iskreno, iznenađen sam velikim interesom medija u BiH vezano za objavu preliminarnih istražnih rezultata.

Ali, sretan sam zbog toga što javnost i građani pozitivno doživljavaju našu investiciju i ono što radimo u okolici Vareša”, rekao je on.

Rekao je da iz prve ruke obećava da će uraditi sve što je u njihovoj moći da planinu Zvijezdu ubuduće zovu ”Vareš’s Golden Star”.

“Ali, ovdje je veoma bitno naglasiti nekoliko stvari. Prema zakonima BiH mi smo kao koncesionar s pravom na geološka istraživanja bazičnih metala, obvezni raditi laboratorijske analize na sve moguće metale.

Međutim, naš primarni cilj je istraživanje i potvrđivanje cinka i olova, i tako će i ostati.

Nije neuobičajeno da bazične metale bakar, željezo, cink i olovo, prate zlato i srebro.

Ali, to je vrlo često u količinama koje nisu komercijalne. Proces izdvajanja zlata i srebra je veoma skup”, rekao je on.

Naglašava da su sva geološka istraživanja vrlo skupa, neizvjesna i rizična investicija tako da svaka kompanija koja se odluči investirati u to želi da jednoga dana vrati tu investiciju otvaranjem rudnika.

“To je i naš primarni cilj u Varešu gdje želimo ponovo otvoriti rudnik cinka, olova i barita i ozbiljno radimo na tome primjenjujući najviše moguće standarde zaštite okoliša. Mogu reći da smo optimistični u tom pogledu”, naglasio je Bošnjaković.

Navodi da su dosadašnja geološka istraživanja potvrdila postojanje vrlo kvalitetne mineralizacije cinka, olova i barita u rudi.

Dodaje da se, kao što su već objavili u javnosti, u pojedinim bušotinama kao prateći metali pojavljuju zlato i srebro.

Dodaje da nastavljaju geološka istraživanja još većim intenzitetom primjenjujući najsuvremenija rudarska dostignuća u svijetu.

Upitali smo ga i otkud interes za ovu investiciju i što bi ona mogla donijeti ne samo njima, nego i cijeloj BiH.

“Uspješna realizacija ove investicije bi nama kao investitorima vratila uložena sredstva i naravno određeni profit, a državi bi donijela plaćanje redovne koncesione naknade koju smo kao koncesionar obavezni plaćati.

Najviše koristi bi svakako imao ovaj dio BiH, jer bismo zaposlili one koji žele raditi u Varešu, Brezi, Kaknju i ostalim susjednim općinama.

To bi pokrenulo i male poduzetnike za koje bi bilo posla i druge proizvođače koji uvijek prate rudaske kompanije”, rekao je Bošnjaković.

 

Dotaknuo se i suradnje s bh. vlastima

 

“Našu suradnju s Općinom Vareš, nadležnim ministarstvom u ZDK, kao i Federalnim ministarstvom rudarstva i industrije ocijeno bih ocjenom 10 plus.

Osjećamo na svakom koraku dobrodošlicu i susretljivost, a mi kao investitori se trudimo da spomenute nadležne institucije u svakom trenutku znaju što radimo i koji su nam naredni koraci”, naglasio je Bošnjaković. 

Povezani članci

1

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce