CYBER LAB i IT ODJEL
Koliko ste sigurni u zaštitu osobnih podataka u digitalnom svijetu?
Manager.ba BiH 24 listopada, 2018

Zapitate li se često koliko su vaše informacije sigurne i postoji li zaštita privatnosti u cyber svijetu, te na koji način se možete zaštititi?

Je li moguće stalno brisanje podataka i kako iste čuvati na sigurnom, moglo se čuti na seminaru „Zaštita osobnih podataka u digitalnom svijetu“ održanom 23. listopada 2018. godine u prostorijama SPARK-a u Mostaru, u organizaciji Cyber Lab-a iz Sarajeva i IT Odjel-a iz Mostara. 

Jednodnevni seminar je polaznicima, koji nisu prvenstveno dio IT struke, na jednostavan način približio teme hakiranja podataka, te dao instrukcije o načinima na koji se svaki pojedinac može bolje zaštititi.

 

 

Koliko je bitan način na koji upravljamo podacima govorili su Igor Rajić, predavač na Američkom Univerzitetu BiH i mr.sci. Vahidin Đaltur, IT ekspert sa preko 20 godina iskustva u informacijskim tehnologijama, zaštiti IT sistema i sigurnosti elektronskih podataka. Od 2015. godine je i sudski vještak za informacijsko-komunikacijske oblasti (cyber forenzika), predavač na Američkom Univerzitetu BiH na katedri za cyber sigurnost, te predavač u Centru za edukciju sudaca i tužitelja FBIH.

Seminar je bio namijenjen svima koji su željeli saznati kako zaštiti osobne digitalne podatke, od menadžera, vlasnika firmi, uposlenika u javnoj upravi, mrežnih administratora itd.  

 

 

Poznato je da većina osoba koje koriste digitalne medije i suvremene pametne uređaje nije svjesna koliko je jednostavno pristupiti njihovim digitalnim podacima, čak i kada misle da imaju „pod kontrolom“ svoju sigurnost. 

Svakodnevno, štete od neovlaštenog pristupa i zloupotrebe digitalnih podataka mogu biti enormne.

Uređaji koji koristimo, kompjuteri, pametni telefoni i televizori, automobili, alarmni sistemi u uredima i kućama, pa čak i frižideri – sve su to potencijalne točke pristupa našem životu i podacima za koje ne želimo da budu javni. 

 

 

- Ovim seminarom želimo podići svijest o upravljanju osobnim podacima, jer čim stupimo na Internet više nemamo privatnosti, stalno smo u cyber svijetu. Često zaboravljamo da svoj 'digitalni' otisak ostavljamo svakodnevno i da je teško izbrisiv. Ništa se ne može trajno obrisati. Postoje specijalizirani alati koji su namijenjeni za trajno uništenje podataka i to su većinom vojni alati. Međutim, ako fizički uništimo hard disk možemo se nadati da su podaci nepovratno izgubljeni- kazao je Vahidin Đaltur, našalivši se da je najbolje sredstvo za brisanje podataka – čekić.

 

 

Tri su savjeta stručnjaka za sigurniji password

1.    Ne koristite iste password-e za sve account-e
2.    Koristite neuobičajenu kombinaciju velikih i malih slova zajedno sa brojevima 
3.    Ne zapisujte passworde i ne koristite auto-save forme  

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce