EKONOMIJA
KINA PRESTIŽE SAD: Postaje najveći uvoznik na svijetu do 2022.
Manager.ba/Nezavisne.com Svijet 06 prosinca, 2017

Prelazak na ekonomski model koji se više oslanja na domaću potrošnju mogao bi utjecati na to da, kroz pet godina, Kina postane najveći svjetski uvoznik, prema istraživanju investicijske kompanije China International Capital Corporation.

Kina je već dugi niz godina na prvom mjestu kao najveći svjetski potrošač sirovina, dijelova i opreme, ali kada je riječ o robi široke potrošnje, ona još uvijek dosta zaostaje za SAD-om, prenosi Russia Today. 

Kineski uvoz iz Azije, Afrike, Oceanije, Južne Amerike i Istočne Europe već je nadmašio uvoz SAD-a, a ukoliko se ovaj trend zadrži, Kina će vjerojatno preteći najveću svjetsku ekonomiju, prognoziraju ekonomisti.

Rast uvoza posljedica je postupnog prelaska Kine sa izvozno orijentirane ekonomije na model koji se zasniva na potrošnji, navodi RT.

Analitičari, također, očekuju da će Kina uvoziti više robe široke potrošnje nego industrijske materijale, jer najnaseljenija država postaje najveće potrošačko tržište u svijetu.

Kineski potrošači imaju i sve veći apetit za egzotičnim proizvodima, što potiče ekspanziju uvoza, navodi se u istraživanju.

Tagovi:
Povezani članci

1

2

Video
CRNI PONEDJELJAK
Najveći pad jednogodišnjeg tržišta u povijesti (1987.)
DOKUMENTARNI SERIJAL
"OUR PLANET": Coming Spring 2019.
JIM KWIK
Zašto samo 1% ljudi uspijeva u onome što zamisli?