POSLOVNE NOVINE i LRC BIS
Jedinstven projekt mapiranje privrednih potencijala u BiH
Manager.ba BiH 07 prosinca, 2017

U sklopu opsežne studije, koja do sada nije urađena u našoj zemlji, Poslovne novine će izdati specijalnu publikaciju s biznis kartom 141 grada/općine/opštine u BiH, u sklopu koje će predstaviti i kompanije koje su nositelji razvoja svojih lokalnih zajednica.

Svaki grad i svaka općina ima svoje prednosti i potencijale, ali nažalost kod nas se često događa da oni nisu prepoznati od strane investitora. Zašto su neke od općina uspješne, a neke ne, zašto neke općine s istim brojem stanovnika i s kvalitetnim resursima imaju manje ili više zaposlenih, odgovore na ova pitanja pokušat će dati Poslovne novine i kompanija LRC BIS uz pomoć inovativne platforme pod nazivom „Gradovi, općine/opštine i biznis“- Lokalna poslovna inicijativa.

Naime, ovaj jedinstveni projekt, koji je od iznimne važnosti, kako za lokalne zajednice, tako i domaće privrednike, biti će baziran na analitičkim podacima o poslovanju u različitim lokalnim zajednicama u BiH i pokazateljima poslovanja najuspješnijih kompanija. Kroz jedinstvenu printanu publikaciju, u specijalnom izdanju Poslovnih novina, te web portalu (www.poslovnenovine.ba) po prvi put će se prezentirati istraživanje i mapiranje privrednih potencijala namijenjeno domaćim i stranim privrednicima, lokalnim zajednicama, institucijama, ekonomskim odjelima ambasada i široj javnosti, a sve u cilju privlačenja investicija u realni sektor i otvaranja novih radnih mjesta.

Tako će se u printanom izdanju specijalne publikacije Poslovnih novina predstaviti biznis karta 141 grada/općine/opštine u BiH, kao i kompanije koje su nositelji razvoja svojih lokalnih zajednica. 

S obzirom na to da do sada nije urađena slična studija u našoj zemlji, te da lokalni ekonomski razvoj ima svoje specifičnosti, razvijena su tri specifična indikatora s ciljem stvaranja objektivne slike stanja konkurentnosti i performansi privrede na lokalnom nivou. Na osnovu ovih pokazatelja dodijeliti će se i “Kruna razvoja privrede Bosne i Hercegovine” za lokalne zajednice.

Prvi indikator - rast izvoza:
Ovi podaci će predstavljati osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa promatranog područja imaju najveći rast izvoza u periodu 2015/2016, a koje pri tome imaju obim izvoza veći od prosjeka u BiH.

Drugi indikator - broj privrednih subjekata na 1000 stanovnika:
Općine koje su imale najviše vrijednosti broja poduzeća na 1.000 stanovnika razvrstane su u tri potkategorije (do 500, od 500 do 1000, te preko 1.000 privrednih subjekata). One koje imaju rast broja firmi u periodu 2015/2016 biti će kandidirane za nagradu.

Treći indikator –ostvareni ukupan prihod:
Na osnovu postojećih podataka o prihodu poduzeća promatrano na lokalnom nivou i broja uposlenih u privredi u periodu 2015.g./2016.g., dobiveni su podaci o prosječnom prihodu poduzeća po jednom uposlenom. Ovi podaci predstavljaju osnovu za utvrđivanje koje lokalne zajednice, odnosno privreda sa promatranog područja imaju najveći prosječni prihod po uposlenom, uz uvjet da su zadržale rast zapošljavanja i prihoda. 

Projekt „Gradovi, općine/opštine i biznis” vrlo je važan za širu društvenu zajednicu u Bosni i Hercegovini, posebno s aspekta unaprjeđenja poslovanja i podizanja konkurentnosti poduzeća, te boljeg pozicioniranja domaćih proizvoda na inostranom tržištu. Sigurni smo da će privredna analiza biti pokretač novih poslovnih inicijativa koje će rezultirati novim investicijskim projektima, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju izvoza proizvoda i usluga iz Bosne i Hercegovine.

Povezani članci

1

2

Video
CRNI PONEDJELJAK
Najveći pad jednogodišnjeg tržišta u povijesti (1987.)
DOKUMENTARNI SERIJAL
"OUR PLANET": Coming Spring 2019.
JIM KWIK
Zašto samo 1% ljudi uspijeva u onome što zamisli?