ISTRAŽIVANJE
Izgleda da svi putevi doista vode u Rim
Manager.ba/Bankar.me Svijet 10 svibnja, 2018

Pogledajte kako izgleda mapa koja potvrđuje čuvenu izreku da „svi putevi vode u Rim“.

Tim iz Stuttgarta, Moovel Lab, nedavno je proveo istraživanje sa temom urbane mobilnosti. Projekat simboličnog naziva "Putevi ka Rimu", kao rezultat prikazuje sve nadzemne puteve širom Europe koji vode ka Rimu i prikaz jasno definira i potvrđuje poznatu rečenicu.

Na mreži površine 26.503.452 kvadratna kilometra, koja zapravo pokriva teritoriju čitave Europe, istraživači su definirali 486.713 polaznih točaka, koje su povezane međusobno mrežom puteva, piše ArchDaily.

Zatim je razvijen algoritam za potrebe projekta, zahvaljujući kojem su izračunate najkraće putanje od svake pojedinačne točke do talijanske prijestolnice.

Dobivena kartografija otkriva rutu puteva gdje se vidi da svi putevi, a kako drugo, bez prepreka i velikih obilaznica vode u Rim.

Poznata je povijesna činjenica da je Rimsko carstvo bilo zasluženo za stvaranje obimne mreže puteva širom Europe – sve od Britanije do Turske – povezujući tako svojih 13 provincija sa 373 ruta ukupne dužine više od 80 tisuća kilometara. Danas, neki od glavnih europskih auto-puteva izgrađeni su trasama koje su postavili Rimljani.

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo