NAJAVLJENA ANALIZA
Gdje se nalazi BiH na polju digitalizacije
Manager.ba/Klix.ba BiH 05 prosinca, 2018
Izvor fotografije:
Klix.ba

Vanjskotrgovinska komora BiH organizira konferenciju "Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva" od 17. do 19. prosinca u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Skup je najavljen konferencijom za medije u Mostaru.

Vjekoslav Vuković, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, kazao je kako se kod nas mnogo priča o digitalizaciji, ali se malo zna što je to konkretno i koliki je njen značaj za razvoj ekonomije.

"Koraci koje naša institucija pravi na polju digitalizacije poboljšavaju konkurentnost naših poslovnih subjekata. Nalazimo se u vremenu kada nas tehnologije prestižu toliko da danas ne moramo imati kvalitetnu građevinsku industriju, ali ako nemate smartphone, nemate kvalitetnu komunikaciju. Brzina tog razvoja nas je natjerala da više radimo na tom polju", izjavio je Vuković.

Kazao je kako je Komora angažirala niz agencija koje će napraviti analizu gdje se naša zemlja trenutno nalazi na polju digitalizacije. 

"Obilaskom privrednika po našoj zemlji vidio sam da određen broj njih ima savršenu robotiku i već radi na principima razvoja umjetne inteligencije. Te su kompanije veoma rijetke, ali je njihov potencijal rame uz rame sa svijetom. Mnogi drugi tapkaju u mjestu", zaključio je Vuković. 

Haris Hadžialić, direktor firme Global, kazao je da se ovakvim naporima jača korisnička moć društva u Bosni i Hercegovini, da se prepoznaju prostori za investicije u IKT (informacijske i komunikacijske tehnologije) industriji. 

"Sjajan primjer ušteda ulaganjem u digitalizaciju je primjena kod sudskih sporova ili za firme koje su fiskalizirane. IKT industija je olovka i papir za druge strane društva i nešto što nama treba", naglasio je Hadžialić. 

Goran Lovrić, potpredsjednik IKT asocijacije poduzetnika pri VTK-u, je kazao kako ova grupacija zapošljava više od 11 tisuća radnika i sudjeluje u BDP-u s velikih pet posto. 

"Zadatak je da kroz ovu konferenciju dođemo do prvih koraka potrebnih za razvoj i ne budemo u zaostatku za konkurencijom u svijetu. BiH ima dobar kadar koji nažalost ne može naći posao ovdje i odlazi vani. Takve trendove treba zaustaviti", izjavio je Lovrić.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo