DIGITALNO DOBA
Društvene mreže prvi put prestigle novine kao izvor vijesti
Manager.ba/Bankar.me Svijet 13 prosinca, 2018

Trend koji se vidi već godinama je da su društvene mreže postale sve ozbiljniji način za informiranje.

Istraživanje koje je sprovedeno u Americi pokazuje da odrasli Amerikanci prvi put do novih vijesti više dolaze čitajući ih na društvenim mrežama nego u papirnim novinama.

Ipak, iako je došlo do smjene između spomenuta dva izvora vijesti, društvene mreže i dalje zaostaju za tradicionalnim elektronskim načinom obavještavanja kao što su TV i radio.

Prošlogodišnje istraživanje pokazalo je da su društvene mreže i tiskane novine bile na istom nivou i to je bio prvi pokazatelj moguće promjene načina informiranja građana.

To je potvrđeno ove godine, kada je utvrđeno da svaki peti odrasli Amerikanac (20%) vijesti čita na društvenim mrežama, dok papirne novine još uvijek kupuje samo 16% odraslih građana Amerike.

Istraživanje pokazuje da papirne novine najviše kupuju građani stariji od 65 godina (39%), dok u drugim starosnim grupama on ne prelazi 18%.

 

 

TV je i dalje daleko najpopularniji izvor vijesti, iako se i tu posljednjih godina uviđa trend opadanja.

Za njima slijede web siteovi, radio, dok su na četvrtom mjestu društvene mreže.

Pri tome, kada se kaže TV, ne misli se isključivo na velike televizijske mreže.

Ispostavilo se da su najpopularnije lokalne TV vijesti koje redovno prati 37% Amerikanaca. Kablovske vijesti prati 30%, dok nacionalne TV kanale prati 25% Amerikanaca.

 

 

Ako bismo gledali ukupan udio vijesti koje se prate online, dobiva se vrijednost od 49%, što je ista vrijednost kao i kod vijesti koje se prate preko TV-a.

Prema starosnoj strukturi, čak 81% Amerikanaca starijih od 65 godina prati vijesti preko TV-a, kao i 65% starosti između 50 i 64 godina.

Istovremeno, samo 16% u starosnoj dobi od 18 do 29 godina prati isti izvor informacija.

Samo 2% mladih danas čita papirne novine. Mlađe generacije potpuno su se preorijentirale na digitalne izvore jer 27% čita vijesti sa siteova sa vijestima i 36% sa društvenih mreža, što je četiri puta više od generacije iznad 65 godina starosti.

Vijesti sa siteova su najpopularnije u starosnoj grupi od 30 do 49 godina (42%).

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce