NOBEL CORPORATION
BRIGA ZA ČISTU VODU: Kada i kako servisirati filter za vodu?
Manager.ba BiH 14 ožujka, 2018

“Voda je pokretač prirode” rekao je jednom davno Leonardo da Vinci.

Voda je ono od čega se i mi sastojimo i ono bez čega ne možemo preživjeti. Danas je više nego ikad, unatoč brojnim upozorenjima ekologa, voda zagađena.

Intenzivna poljoprivreda i industrija, velike količine otpada koje stvaramo kao i svo zagađenje koje odlazi u zrak - sve se to vraća u tlo, rijeke i jezera i - u nas.

Kako bi se voda pročistila ona se u vodovodu dezinficira i to velikim količinama klora. Nekad ga je previše, nekad premalo - uglavnom ga je toliko da je štetan za zdravlje.

O vodi iz bunara da ne govorimo, ona pak predstavlja poseban izazov za pročišćivanje.

No to već sve znate jer kod kuće već filtrirate vodu ili filtere i sisteme za pročišćavanje koristite u uredu pa čak i industrijskom postrojenju.

Svaka čast! No filter za vodu koji ste uzeli ne traje vječno. On se mora mijenjati kako bi kvaliteta pročišćivanja uvijek bila ista.

Različiti filteri funkcioniraju na različite načine, ali svima treba kvalitetno održavanje. Ali kako održati filtere ispravnima, a vodu pitkom, sigurnom za tuširanje i kupanje?

Tu nastupa Nobelov tim servisera.

Prije nego vam damo konkretne vremenske rokove za servisiranje, pokušat ćemo vam približiti način rada svakog filtera kako bi razumjeli zašto je servisiranje bitno.

Kako se može pročistiti voda: metode filtriranja

Reverzna osmoza je najekonomičniji način uklanjanja neželjenih tvari iz vode. Klor, zamućenja, do 98% teških metala nestaju iz vode koristite li RO 5 sistem za filtriranje vode.

Sistem s reverznom osmozom ugrađuje se na dovod hladne vode unutar kuhinjskog elementa i tretira vodu kroz 5 stupnjeva filtracije.

1. filter s polipropilenskom membranom odstranjuje zemlju, blato, krupniji i sitniji pijesak i druge nečistoće topive u vodi veće od 5 mikrona.
2. filter, onaj s aktivnim ugljenom visoke kakvoće, kemijskim putem apsorbira klor i klor-fenol iz vode.
3. filter tipa PX 01 s polipropilenskom membranom u kome se odstranjuju nečistoće veće od 1 mikrona.
4. glavni filter čisti vodu od spojeva soli teških metala, virusa, bakterija i ostalih nečistoća većih od 0,0005 mikrona.
5. filter, ugljično-polipropilenski, je zadnji, u njega voda ulazi dotokom reguliranim tlačnom sklopkom, a poboljšava ukus vode za piće.

Mehanički filteri štite slavine, kuhinjske uređaje i vaše zdravlje. Zovu se mehanički jer uklanjaju i mehaničke nečistoće odgovorne za zamućenu vodu.

Ionski omekšivači rješavaju problem tvrde vode uklanjajući iz vode soli kalcija i magnezija. Taloženjem ove soli stvaraju se naslage na slavinama, grijačima ili perilicama.

Naš Singl je standardni uređaj za omekšavanje vode koji kemijskim postupkom izdvaja iz vode gore spomenute soli pomoću kisele ionske mase (smole) koja na sebe veže molekule soli, a oslobađa natrij.

Singl ionski omekšivači automatski se podešavaju u skladu sa zahtjevom koji zavisi od tvrdoće vode na lokaciji, mogu se koristiti za najrazličitije namjene, a postavljaju se na glavnu dovodnu cijev.

Čišćenje vode UV zračenjem ili ultraljubičasto zračenje je metoda dezinfekcije koja na dovoljno kratkoj udaljenosti ubija mikroorganizme u vodi bez štetnih kemijskih spojeva.

Zračenje pri valnoj duljini od otprilike 254 nm probija stijenku stanice i apsorbira se u stanici, odnosno molekulama DNA i RNA te razorno djeluje na strukturu molekule, sprječavajući daljnju replikaciju stanice. 

Svaka od ovih metoda ima svoj vijek trajanja - a kako ga produljiti?

Kada promijeniti uloške u filterima?

Kako bi stalno imali kvalitetnu vodu, za svoje se filtere morate brinuti:

  • možete sami održavati uređaje
  • možete pozvati naše servisere

Koliko često treba mijenjati filtere, odnosno izmjenjivati uloške, zavisi o kvaliteti vode, učestalosti korištenja i broju korisnika. Svakako, rok od 6 mjeseci, odnosno dva puta godišnje je razuman rok i na tom principu funkcioniraju i naši serviseri.

No, vrijeme zamjene uložaka ne mora nužno biti tih 6 mjeseci.

Voda će vam sama dati znakove da je vrijeme za promjenu filtera:

  • promijenio se pritisak vode iz pipe
  • voda za piće poprimila je drugačiji okus
  • u vodi su se pojavile sitne male čestice
  • voda je čudnog, neugodnog mirisa.

Opazite li neke od ovih promjena stvarno je vrijeme za novi filter.