JAVNE NABAVKE
Agencija za javne nabavke i GIZ predstavili mobilnu aplikaciju za javne nabavke
Manager.ba/Klix.ba BiH 24 travnja, 2018

Agencija za javne nabavke i njemačka Agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (GIZ) su organizovali predstavljanje mobilne aplikacije za elektronske javne nabavke (e-Nabavke BiH).

Prezentirali su i aktivnosti na daljnjem unapređenju državnog Portala za elektronske javne nabavke u Bosni i Hercegovini – www.ejn.gov.ba. Na prezentaciji na kojoj su učestvovali predstavnici poslovnog sektora u Bosni i Hercegovini, međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva, Agencija za javne nabavke je prezentovala daljnje mjere koje namjerava poduzeti u cilju podizanja efikasnosti, transparentnosti i profesionalizacije u oblasti javnih nabavki u našoj zemlji.

Mobilna aplikacija "e-Nabavke BiH", koja je već dostupna za pametne uređaje na sve tri vodeće platforme, omogućava svim poslovnim korisnicima da u mobilnim uslovima rada imaju puni pristup tržištu javnih nabavki, da putem mobilnog telefona budu obaviješteni o svim prilikama iz oblasti koja ih interesuje, te omogućava komunikaciju ugovornih organa i ponuđača u vezi sa davanjem pojašnjenja za objavljene tenderske dokumentacije.

Mobilnu aplikaciju „e-Nabavke BiH“ možete preuzeti na slijedećim adresama:

iOS App Store

Google Play Store

Windows

Cilj Agencije je da se svi postupci javnih nabavki u Bosni i Hercegovini, od objave plana nabavke, preko provođenja postupka javne nabavke, do dodjele ugovora i praćenja njihove realizacije budu bez ijednog papira i sa 100% elektronskom komunikacijom između ugovornih organa u BiH i ponuđača iz poslovne zajednice, putem državnog Portala za elektronske javne nabavke, pa će se u narednom periodu Agencija fokusirati na omogućavanje elektronskog dostavljanja ponuda od strane ponuđača, te elektronsko otvaranje i evaluaciju takvih ponuda od strane ugovornih organa u BiH.

Prezentaciju koja se održala u ponjedeljak, 23.04.2018. godine u hotelu „Europa“ u Sarajevu sa početkom u 12:00 sati, otvorili su gospodin Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke u BiH i gospodin Mathias Muehle, direktor programa "Jačanje javnih institucija u BiH" u GIZ-u.

Na ovom događaju smo pitali predstavnike poslovne zajednice i nevladinog sektora za mišljenje o servisima koje pruža, kao i o projektima na kojima Agencija radi , te smo dobili sljedeće izjave:

Predstavnik Firme OIL AC iz Mostara je rekao: "Smatram da Agencija za javne nabavke u proteklih par godina radi jako dobre i pozitivne stvari što se tiče samog razvoja elektronskih javnih nabavki, te da je mobilna aplikacija primjer koji to potvrđuje. Agencija je ovim pokazala da prati trendove zemalja EU. Sigurni smo će nam ista pomoći u daljnjem poslovanju i pronalaženju daljnjih tendera i u sudjelovanju u postupcima u javnih nabavki." 

Predstavnica Transparency International je izjavila: "Transparency International snažno podržava svaki vid unaprijeđenja transparentnosti bilo kog djela sistema javnih nabavki, te ova mobilna aplikacija za elektronske javne nabavke ide ruku pod ruku sa dosta drugih inovacija koje je Agencija pokrenula u posljednjih nekoliko mjeseci, a u cilju potpune elektronizacije javnih nabavki. Nama, kao udruženju građana koje se bavi borbom protiv korupcije, dalji razvoj elektronskih nabavki mnogo znači, jer omogućava pristup znatno većem dijelu dokumentacije koja je dostupna u različitim fazama ciklusa nabavki, od planova nabavki do tenderskih dokumentacija koje imaju vrlo zanimljive, često sporne tehničke specifikacije. Portal javnih nabavki nam daje mogućnost da pratimo postupke javnih nabavki, te da kroz zajedničku saradnju sa Agencijom omogućimo da se ukloni određeni broj neregularnosti u realnom vremenu, a ne nakon što šteta nastane i javni novac se već potroši."

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo