dr. MIRKO KOVAČ
Švicarski Hrvat na čelu centra za razvoj robota koji će letjeti među ljudima
Manager.ba Regija 13 prosinca, 2018

Kraljevski koledž u Londonu i Švicarski federalni laboratorij za materijale, znanost i tehnologiju (Empa) pokrenuli su zajednički projekt Centra za zračnu robotiku pod imenom "NEST Aerial Robotics Hub".

Cilj je razviti robote koji samostalno i sigurno lete među ljudima te rade na održavanju zgrada. 

Projekt će voditi dr. Mirko Kovač, direktor Odjela za aeronautiku Kraljevskog koledža u Londonu. Kovač je, inače, Švicarac rođen u obitelji hrvatskih emigranata.

 

Roboti koji će patrolirati među zgradama i uočavati kvarove

 

Središte Centra za zračnu robotiku bit će u zgradi NEST-a (Next Evolution in Sustainable Building Technologies), koji djeluje u sklopu Empa. 

Početni modeli letećih robota ili dronova patrolirat će i uočavati kvarove u toj zgradi koje će i popravljati ako bude riječ o manjim problemima.

Roboti će letjeti među ljudima, a koristit će sličnu tehnologiju kao samovozeći automobili. 

Radi se o tzv. simultanom lociranju i mapiranju, odnosno SLAM-u, pomoću kojeg roboti izrađuju trodimenzionalne mape okoliša kojim prolaze. To će im omogućiti da mogu navigirati, sami sebe kontrolirati i izbjegavati prepreke.

 

Znanstvenici: Dobivamo nove cimere

 

Znanstvenici NEST-a već se šale kako će dobiti nove cimere. Međusobnu interakciju s robotima planiraju i znanstveno proučavati kako bi vidjeli mogu li "novi cimeri" sudjelovati u svakodnevnom životu ljudi. 

Roboti će letjeti po svim dijelovima zgrade s ciljem unaprjeđenja njezinog održavanja, pogotovo onih dijelova do kojih je pristup težak i opasan. Zapravo će djelovati kao imunološki sustav zgrade.

"Gradovi budućnosti bit će kao ekosustavi u kojima roboti, okoliš i ljudi rade u simbiozi. Cilj ovog projekta je doznati kako dronovi mogu biti dio te vizije i kako mogu imati interakciju s građevinama na siguran i jeftin način", naveo je Kovač.

 

 

Britansko-švicarska suradnja kroz znanstveni rad Kovača

 

Znanstvenici iz Kovačevog Odjela za aeronautiku radit će na daljnjem razvoju autonomne tehnologije dronova.

S druge strane, znanstvenici iz Empa pridonijet će projektu svojim znanjem o mekanim materijalima, pogodnim za izradu robota koji će letjeti u blizini ljudi.

Nakon što je postao inženjer na Sveučilištu u Zürichu, Kovač se dodatno obrazovao na području robotike na Harvardu i Berkeleyju, prenosi Index.hr.

Doktorirao je na projektu robota skakavca, a potom se specijalizirao za razvoj malih letećih dronova pod imenom MAV, Micro Aerial Vehicles, također inspiriranih stvarnim bioorganizmima.

"Kopirali smo za dronove neke principe iz životinjskog svijeta, primjerice, od ptica grabljivica i pauka", rekao je o svojim robotima Kovač, mladi znanstvenik svjetskog glasa koji je tek na pragu četrdesetih godina. 

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce