POSLOVNI SAVJETI
Što možemo naučiti od Benjamina Franklina
Manager.ba/posao.ba BiH 07 ožujka, 2018

Disciplinovani pogled na svijet i progresivan um usmjeren na vremena koja se mjenjaju su od Benjamina Franklina napravile najveću figuru ne samo američke, već i svjetske istorije.

Čak i u današnje vrijeme mogu da se nauče korisne lekcije o životu koje su relevantne i mogu biti mantre uspjeha za vaš profesionalni život.

Navodimo vam pet lekcija za uspjeh koje bi nam Benjamin prenio da je živ.

1. Lični sklop vrlina

Radost uspjeha je neznatna ukoliko je način kojim smo ga postigli pogrešan i zao. Na duže staze, uvijek je pametno imati lični stav i kod ponašanja po kome se živi i pridržavati ga se što je strožije moguće. Frenklin je imao sopstvenu listu vrlina koje je pokušao da uključi u svakodnevne postupke i vodio je računa o tome koliko je to uspješno radio! Ne samo da ćete zbog ovoga biti bolja osoba, nego će vam i posao biti centar uspjeha.

2. Dobro održana i ispoštovana dnevna rutina

Svi znamo da je Benjamin Franklin imao talenta za mnoge umjetnosti, profesije i oblasti. Njegova dostignuća u svakom od ovih polja sigurno nisu iznikla iz neorganizovanog života. Svaki sat njegovog dana je bio pažljivo isplaniran kako bi maksimalno iskoristio vrijeme, te ostavio malo ili uopšte vremena za neproduktivne stvari. A ovo je nešto što bi svako od nas trebalo da uradi.

3. “Obrađivanje” umijeća drugih ljudi

Franklin je bio vrlo šarmantan čovjek pun diplomatskih umijeća – a upravo ovo je ono što vam je potrebno za milozvučne razgovore i transakcije. Ako pročitate njegovu biografiju, naići ćete na razne situacije u kojima mu je ova osobina pomogla. Zapravo, kako Franklin kaže, ovakvim ponašanjem čak i od neprijatelja možete napraviti prijatelje.

4. Pričati manje, raditi više

Jedna od mantri Benjamina Franklina je dobro urađeno je bolje od dobro rečenog. I ovo se odnosi na apsolutno svaki aspekt života, ne samo na politiku. Bilo je dosta varijacija na ovu rečenicu. Ali, sve se svodi na to – bez obzira što nam je potreban zlatni jezik za pregovore, bolje je uložiti energiju u stvaranje nego pričanje o tome kako ćete nešto stvoriti.

5. Nikada ne otežite i odlažite

Još jedna, često citirana Frenklinova rečenica je: “Nikada ne ostavljaj za sutra ono što možeš da uradiš danas”. Nesumnjivo, ovo je jedan od najboljih životnih motiva koji svi možemo da usvojimo. Posao ima tendenciju da nas preokupira i “pokosi” – ali, da se on osvrtao na sav umor, vjerovatno ne bi postigao ono što jeste.

Video
MANTAK CHIA
Tehnike za aktiviranje “drugog mozga” u vašem tijelu
MOTIVACIJA
Zašto samo 1% ljudi uspije u onome što zamisli?
KOLIKO SMO NAPREDOVALI?
FANTASTIČNA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA: Povijesni period obilježen uspjesima i preokretima