studenti

"TEKUĆE ZLATO": Proizvedena prva cigla od ljudskog urina

Studenti iz Južne Afrike proizveli su prvu na svijetu ciglu od ljudskog urina.

Ovu bio-ciglu izradili su studenti iz Cape Towna, a urin za proizvodnju prikupili su pomoću posebno dizajniranih pisoara na fakultetu te ga potom pomiješali s pijeskom i bakterijama.

Smjesa je potom ulivena u posebne kalupe i to na sobnoj temperaturi te više nije potrebno zagrijavanje.

Nusproizvod ovog postupka su dušik i kalij, vrlo vrijedna gnojiva.

 

Hrvatski

3 ključne vještine koje nas nisu učili u školi

Škole su ustanove u kojima se specijaliziramo za određenu oblast kojom se u životu želimo baviti, ali uz to one od malena imaju mnogo veću ulogu u općem obrazovanju i pripremanju za život.

Let’s reach success je objavio koje to vještine ne možemo naučiti u školi, a trebali bi, jer su veoma važne za život.

 

Upravljanje vremenom

 

Hrvatski

Prva tri mjeseca rada prvog coworking prostora u Mostaru

Prije nešto više od šest mjeseci u, do tada, već dugo nekorišten prostor ušli su prvi eksperti koji su prostor u jednoj od najpoznatijih mostarskih zgrada trebali pretvoriti u prvi coworking prostor u središtu Mostara u vlasništvu INTERA Tehnološkog Parka. Tri mjeseca poslije kupovali su se posljednji detalji kako bi prostor, koji se prostire na više od 130 kvadratnih metara, postao idealan za sve timove s poslovnim idejama, startupe, IT poduzeća i stručnjake, ali i pojedince, studente, freelancere, digitalne nomade i turiste.

Hrvatski

Jedinstven studijski program u Mostaru upisuje svoju drugu generaciju studenata

Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru u akademskoj 2018/2019. godini upisuje drugu generaciju studenata zajedničkog studijskog programa "Studij turizma".

Konkurs za upis nove generacije na Studij turizma otvoren je do 06.07.2018. godine.

Univerzitetski studijski program iz oblasti turizma realizira se kao studij prvog ciklusa u trajanju od tri godine (šest semestara) sa ukupnim opterećenjem od 180 ECTS bodova. 

Hrvatski

STUDIJ TURIZMA: Studenti predstavili ideje za unaprjeđenje turističke ponude BiH

U četvrtak, 14.06.2018. godine, održano je takmičenje u biznis planiranju, prve generacije studenata Studija turizma.

Studij turizma pokrenut je ove godine, kao rezultat prepoznavanja turizma kao značajne privredne grane u Bosni i Hercegovini, a u cilju usklađivanja obrazovnog sistema sa tržištem rada. Navedeni Studij omogućuje profiliranje novih stručnih kadrova iz oblasti turizma koji bi mogli obavljati sve vrste poslova vezanih za pripremu, organizaciju, ugovaranje i realizaciju različitih vrsta usluga u turizmu.

Hrvatski

SCM nudi usluge koje nema niti jedan drugi studentski centar u regiji

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru najuspješnija je institucija ovakvog tipa u državi. Centar je pod vodstvom Dragana Mikulića i njegova tima doživio preporod i umjesto loših uvjeta za studente i neredovitih plaća radnicima danas se govori o postavljanju klima i hladnjaka u studentske sobe. Uskoro će biti raspisan natječaj za prijam studenata u idućoj akademskoj godini. Cijena koju studenti plaćaju za osnovnu sobu iznosi 156 KM, za sobu s hladnjakom 159 KM te sobu za hladnjakom i klima-uređajem 165 KM. 

Hrvatski

Predstavljen ConnectED club s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci predstavljen ConnectED club, kao završni događaj kampanje pod nazivom ConnectED-Challenge your knowledge koju realizuju studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci zajedno sa studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli u okviru projekta E4U koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Hrvatski

Fakulteti iz BiH rade na stvaranju uticaja na smanjenje jaza između tržišta rada i obrazovanja

 „ConnectED-Challenge your knowledge“ je kampanja koju je osmislila grupa studenata sa Ekonomskog fakulteta Banja Luka i Pravnog fakulteta Tuzla, okupljenih u pink tim, a u okviru projekta E4U, koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR). Cilj kampanje „ConnectED“ je stvaranje uticaja na smanjenje jaza između tržišta rada i obrazovanja. Ideja će omogućiti poslodavcu da studenta, odnosno potencijalnog radnika, oblikuje prema svojim potrebama i da kroz njihov rad i razmišljanje odabere profil studenta koji mu je potreban.

Hrvatski

Jačanje odnosa obrazovanja i gospodarstva da bi mladi ostajali u BiH!

Svjesni smo da je u BiH zastupljeno i dalje teorijsko znanje bez praktičnog iskustva. Daleko je to od standarda razvijenih zemalja. Studentima je potrebno osigurati funkcionalno, odnosno primjenjivo znanje. 

Također, svjesni smo i da na razini BiH ne postoji zajednička obrazovna politika. Na žalost, u BiH nadležnost u obrazovanju je decentralizirana. Svaka razina vlasti kreira zakone iz oblasti obrazovanja, propisuje nastavne planove i programe, određuje udžbeničku politiku, planira i izvršava budžete.

Hrvatski