hrana

RUČAK IZ TEGLE: Obrok koji privlači sve više Sarajlija

Da se lijepo može živjeti od vlastitog rada govori i primjer 25-godišnjeg Tarika Galijatovića, koji je nakon završenog Ekonomskog fakulteta, u centru glavnog grada naše zemlje otvorio mali ugostiteljski objekat i nazvao ga “Tegla – Salads and Sandwiches”, u kojem Sarajlijama nudi isključivo zdravu hranu.

I ništa u ovoj priči ne bi bilo nesvakidašnje da Tarik svoje obroke ne pakira u staklene tegle koje mušterije mogu zadržati, ali i vratiti ako to žele, pa će na dvije vraćene dobiti pola KM popusta na jelo koje naruče.

 

Hrvatski

OD MALEZIJE DO COLORADA: Pitajte svoj želudac gdje putovati

Prva stanica u gastronomskoj avanturi – MALEZIJA

 

Malezija, višestoljetni centar kulture i etničkih mješavina je zemlja jugoistočne Azije u kojoj se i danas prožimaju tri vjere i tri naroda – Malajci, Kinezi i Indijci.

Kroz svoje jedinstvo stvorili su gastronomski raj za sve zaljubljenike u jake arome, slatko-slane kombinacije i veoma začinjenu hranu poslije koje nepce nerjetko peče.

Najčešće korištene namirnice:        

Hrvatski

Ove četiri namirnice dokazano utječu na produktivnost

Ti si ono što jedeš, a to važi kako za tijelo, tako i za um. Ishrana može imati veliki utjecaj na sposobnost vašeg mozga da bolje funkcionira, a također može utjecati na nivo energije tijekom čitavog radnog dana.

Mnogi poslovni lideri i poduzetnici jedu već gotovu hranu ili uzimaju kofeinske napitke kako bi potakli produktivnost na poslu. Međutim, ova hrana najčešće ne osigurava hranjivu vrijednost da održi konzistentan nivo energije.

Hrvatski

Hrvati pojeli tri puta više kobasica za vrijeme Mundijala

Za vrijeme Svjetskog prvenstva u Rusiji, PIK Vrbovec je prodao više od dva milijuna kobasica, što je više nego što se proda čak i u božićno vrijeme, tijekom festivala Advent koji traje od kraja studenog do kraja prosinca, kada su kobasice najpopularnije.

Prema podacima tog proizvođača mesnih prerađevina, za vrijeme prošlog Adventa prodano je 700.000 kobasica, a u samo mjesec dana trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvati su pojeli gotovo tri puta više kobasica.

Hrvatski

Vodič do najbolje hrane

Sarajevo Food Dictionary i Mistral predstavili su aplikaciju pod nazivom Sarajevo Food Dictionary – online vodič kroz gastro ponudu grada Sarajeva, koja će korisnicima biti dostupna besplatno na četiri jezika, a omogućeno je i offline korištenje aplikacije.

Hrvatski

Hrana najjeftinija u Bugarskoj, a najskuplja u Danskoj

Danska bilježi najviši nivo cijena potrošačke robe i usluga u EU, pokazuju podaci Eurostata.

Cijene potrošačke robe i usluga u prošloj godini u Danskoj bile su za 42 posto iznad prosjeka EU.

U Luksemburgu je bila 27 posto iznad prosjeka, a slijede Irska i Švedska sa četvrtinom većom od prosječne vrijednosti.

Upola niži nivo od cijena prosjeka EU ima Bugarska, a slijede je Rumunija i Poljska.

Kada je riječ o cijenama hrane, korpa prehrambenih proizvoda bila je u Danskoj upola veća od prosjeka EU, a u Rumuniji 39 posto ispod prosjeka.

Hrvatski

Njemačka firma Argoa želi da proizvodi hranu za životinje u Maglaju

Predstavnici njemačke firme Argoa, zajedno sa službenicima iz Općine Maglaj, razgovarali su19. juna, sa savjetnikom ministra Federalnog ministarstva poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Husnijom Kudićem o pokretanju proizvodnje hrane za životinje na području općine Maglaj.

Predstavnici firme Argoa Stefan Buza i Samir Ridžal ukratko su prezentirali buduće pravce ulaganja firme čiji se proizvodi za ishranu životinja pod nazivima savanna pet, rogz i freezack distribuiraju i prodaju diljem Europe i svijeta.

Hrvatski

Nude 200 proizvoda, što ne prodaju – poklone

U sarajevskoj zgradi, popularno zvanoj “Papagajka”, prije dva mjeseca otvoren je prvi bh. outlet hrane Yumm Food. Interes su iskazali mnogi građani jer se radi o proizvodima čije cijene su prihvatljive svima.

Za one skeptične, ne radi se o pokvarenim proizvodima. Koncept je identičan onom na Zapadu – u outletu hrane nalaze se proizvodi sniženi do 50 posto, koji su u roku trajanja, ali oštećene ambalaže ili su bili višak u skladištu.

Hrvatski

Sarajevo uvršteno u top mjesta za uživanje u domaćoj hrani

Šest od deset ljudi bira destinaciju prema ponudi hrane, a više od polovice na putovanjima obilazi tržnice i lokalne restorane, pokazuje istraživanje koje je proveo Booking.com na 50 hiljada “putoholičara“.

Apetiti se mijenjaju, pa sve više mladih putuje kako bi otkrili skrivena mjesta u kojima se kuha domaće, nije ih strah eksperimentirati s neobičnim okusima – a sve češće se odlučuju i za gurmanske ture.

Hrvatski