cijene

Kako njemački lanci Aldi i Lidl bacaju na koljena ostalu konkurenciju?

Lidl i Aldi dva su njemačka pobjednička modela supermarketa s popustom, diskont rudnici jeftine robe sa superniskim cijenama, ograničenim asortimanom i ciljanom ponudom sa često vlastitim markama proizvoda, jeftinijim od poznatih brendova, pa kupci za manje novca dobivaju više.

Iako ih smatraju trgovinama za siromašne, u Velikoj Britaniji nude i jastoge, a u SAD-u su izazvali kaos zbog cijena 20 posto nižih od domaćih supermarketa. 

Kupujete li u Lidlu, znate kako izgleda njihova trgovina.

Hrvatski

Kupiti stan u FBiH nije isto što i kupiti stan u BiH

Većini stanovnika BiH dvije su glavne financijske brige u životu pronaći posao i riješiti stambeno pitanje.

S obzirom na to da bez posla nema ni stana, razumljivo je kako se na tu kupnju odlučuju zaposleni mladi ljudi.

Ali tu dolazi do problema jer cijena stanova na slobodnom tržištu BiH mnogo je veća nego što prosječna plaća može pokriti.

 

Različiti zakoni

 

Hrvatski

Srpanj zabilježio pad cijena

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su niže za 0,7 posto u odnosu na lipanj.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za šest posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,4 , a stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 0,3 posto, za koliko je jeftiniji i prijevoz. 

Hrvatski

Koliko košta tjedan obiteljskog odmora?

Planirate godišnji odmor provesti u Dalmaciji? Prije nego što krenete, ne bi bilo loše da se dobro organizirate i da na put ne krećete prije nego što rezervirate gdje ćete spavati, da li u hotelu ili privatnom smještaju.

U Hrvatskoj je špica ljetne sezone, a ekipa Radiosarajevo.ba proteklog vikenda zaputila se u ovu nama susjednu državu, omiljenu za ljetovanje, gdje su od Dubrovnika do Splita provjeravali cijene hotela i privatnog smještaja.

Hrvatski

Japanski automobili postaju jeftiniji u Europi

Europska unija i Japan potpisali su sporazom o smanjenju carina na uvoz koji se tiče i automobila.

Prema tom sporazumu EU će smanjiti 94 posto carina na cjelokupni izvoz u Japan, dok će Japan smanjiti 99 posto carine na izvoz u EU.

Što se tiče automobila i ostalih vozila, tarife će biti uklonjene u osmoj godini sporazuma koji počinje 2019.

 

 

Hrvatski

Cijena vanilije premašila cijenu srebra

Cijena omiljenog začina, vanile, prestigla je proteklih tjedana cijenu srebra, sa nekoliko dolara po unci (tridesetak grama).

Vanilu čine fermentirani plodovi različitih vrsta orhideja iz roda vanile. Ime potiče od francuskog i španjolskog naziva za “malu mahunu”.

Sada je “mala mahuna” napravila na tržištu pravi potres kojim su pogođeni lanci snabdjevača, kao i multinacionalne kompanije.

Kilogram vanile skuplji je od kilograma plemenitog metala, srebra. Razlog je razarajući ciklon koji je prošle godine pogodio Madagaskar.

Hrvatski

Tesco i Carrefour najavili partnerstvo, kupci se mogu veseliti nižim cijenama?

Britanski Tesco i francuski Carrefour najavili su trogodišnje partnerstvo za koje se vjeruje da će se pozitivno odraziti na njihovu ponudu i cijene, javlja The Guardian.

Ugovor će formalno biti potpisan tijekom sljedećih mjeseci, a definirat će točne uvjete suradnje. Predviđa se da će partnerstvo prvenstveno biti fokusirana na zajedničku nabavu brendiranih proizvoda, ako i razmjenu dobara.

Predstavnici oba trgovinska lanca naglašavaju da je glavni cilj njihove suradnje unaprjeđenje kvalitete i kvantitete ponude.

Hrvatski

Hrana najjeftinija u Bugarskoj, a najskuplja u Danskoj

Danska bilježi najviši nivo cijena potrošačke robe i usluga u EU, pokazuju podaci Eurostata.

Cijene potrošačke robe i usluga u prošloj godini u Danskoj bile su za 42 posto iznad prosjeka EU.

U Luksemburgu je bila 27 posto iznad prosjeka, a slijede Irska i Švedska sa četvrtinom većom od prosječne vrijednosti.

Upola niži nivo od cijena prosjeka EU ima Bugarska, a slijede je Rumunija i Poljska.

Kada je riječ o cijenama hrane, korpa prehrambenih proizvoda bila je u Danskoj upola veća od prosjeka EU, a u Rumuniji 39 posto ispod prosjeka.

Hrvatski