Banja Luka

Akreditiv i potvrda boniteta najvažniji faktori za izvoznike

Okrugli stol o temi ''Financiranje izvoza'' održan je u Banjoj Luci u organizaciji Poslovnih novina i LRC-a, uz partnerstvo sa Addiko Bank, te je na ovaj način zaokružen projekat ''100 najvećih u BiH'' za 2018. godinu.

Sudionici panel diskusije bili su predstavnici nadležnih institucija i bankarskog sektora te kompanije koje aktivno sudjeluju u izvozu. 

Hrvatski

Mostar drugi najskuplji bh. grad za život

Kalkulator troškova života “Expatistan” među velik broj svjetskih gradova uvrstio je i nekoliko bosanskohercegovačkih. Riječ je o Sarajevu, Bihaću, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Zenici.

 

Mostar - Banja Luka

 

Kad usporedimo bh. gradove, prema podacima navedenog kalkulatora, najskuplji život je u Sarajevu, slijedi Mostar, potom Tuzla, glavni grad Republike Srpske je po skupoći življenja tek na četvrtom mjestu, dok je život u Zenici najjeftiniji.

Hrvatski

Banjalučanin u Danskoj proizvodi dijelove za NASA-u i ESA-u

Damir Ljubičić je rođeni Banjalučanin koji od 1995. godine živi i radi u Danskoj, gradu Odenseu.

Njegova kompanija proizvodi svemirske komponente za NASA, ESA i od nedavno za Airbus.

On je vlasnik i osnivač kompanije Space Composite Structures, za koju je kazao da je nastala kao splet okolnosti, slučajnosti, malo sreće i malo umijeća.

"Prije nego sam otvorio firmu radio sam u drugoj firmi koja se bavila razvojem vojnih sistema.

Hrvatski

Grad Banjaluka subvencioniše zapošljavanje sa milion maraka

Grad Banjaluka objavio je 13. juna 2018. godine javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za zapošljavanja za 2018. godinu, a za šta je na raspolaganju ukupno 1.020.000 KM. Rok za podnošenje prijava je 13. juli ove godine.

Novac je namijenjen za unapređenje poslovanja privrednih društava i samostalnih preduzetnika sa područja grada, za samozapošljavanje u proizvodnim, zanatskim, trgovinskim i uslužnim djelatnostima i po prvi put za osposobljavanje srednjih stručnih škola za obavljanje učeničke prakse.

Hrvatski

U Banja Luci ove godine registrirano 275 novih preduzetnika

Odjeljenje za privredu u banjalučkoj Gradskoj upravi je od 1. januara do 31. maja izdalo 275 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, od kojih najviše 85 u ugostiteljstvu, dok je prestanak rada utvrđen za 210 samostalnih preduzetnika.

U istom periodu prošle godine izdato je 284 odobrenja za rad samostalnih preduzetnika, dok je prestanak obavljanja djelatnosti utvrđen za 191 samostalnog preduzetnika.

Hrvatski

Od danas predstavljanje emisije obveznica na međunarodnom tržištu

Ministarstvo finansija organizovati će od danas do petka, 15. juna, prezentacije prve emisije obveznica Republike Srpske svim potencijalnim investitorima na međunarodnom finansijskom tržištu zainteresovanim za kupovinu hartija od vrijednosti u ukupnom iznosu 200 milijuna eura.

Prezentacije ekonomskih pokazatelja i prateće dokumentacije, uz emisiju obveznica koja je planirana 21. juna na Bečkoj berzi, bit će organizovane u Beču, Cirihu, Ženevi, Frankfurtu, Luksemburgu i Londonu.

Hrvatski

Lukavac Cement podržao događaj „Dani arhitekture Banja Luka 2018“

Lukavac Cement kao vodeći proizvođač cementa u BiH podržao je jedan od najvećih bh. događaja u oblasti arhitekture i urbanizma „Dane arhitekture Banjaluka 2018“ koji su održani po četvrti put. Od 4. do 10. juna, pored predavanja međunarodnih i domaćih arhitekata i drugih stručnjaka, diskusija, radionica, okruglih stolova, izložbi, predstavljeni su proizvodi i dostignuća u tehnologiji proizvodnje građevinske industrije. Razgovaralo se i promišljalo o aktuelnoj situaciji na području arhitekture, gradnje i primjeni građevinskih materijala. 

Hrvatski

Predstavljen ConnectED club s ciljem povezivanja studenata i poslodavaca

Danas je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci predstavljen ConnectED club, kao završni događaj kampanje pod nazivom ConnectED-Challenge your knowledge koju realizuju studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci zajedno sa studentima Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli u okviru projekta E4U koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH.

Hrvatski

Fakulteti iz BiH rade na stvaranju uticaja na smanjenje jaza između tržišta rada i obrazovanja

 „ConnectED-Challenge your knowledge“ je kampanja koju je osmislila grupa studenata sa Ekonomskog fakulteta Banja Luka i Pravnog fakulteta Tuzla, okupljenih u pink tim, a u okviru projekta E4U, koji finansira Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH (EUSR). Cilj kampanje „ConnectED“ je stvaranje uticaja na smanjenje jaza između tržišta rada i obrazovanja. Ideja će omogućiti poslodavcu da studenta, odnosno potencijalnog radnika, oblikuje prema svojim potrebama i da kroz njihov rad i razmišljanje odabere profil studenta koji mu je potreban.

Hrvatski