autoput

Izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo treba početi iduće godine

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Ankari da bi izgradnja autoputa Beograd-Sarajevo trebalo da počne sljedeće godine.

“Dogovorili smo da sljedeće godine moramo imati završenu dokumentaciju, završen model finansiranja i početak izgradnje”, rekla je Mihajlovićeva.

Hrvatski

Kineski investitori: Gradit će se autoput Banja Luka - Prijedor

Vlada Republike Srpske usvojila je Odluku o utvrđivanju uslova za dodjelu koncesije za izgradnju autoputa Banja Luka – Prijedor.

Već krajem ovog mjeseca Ministarstvo saobraćaja i veza početi će pregovore za dodjelu koncesije za ovaj projekat kineskoj kompaniji China Shandong International and Technical Cooperation (CSI). Prema odluci, koncesija će biti dodijeljena na period od 25 do 30 godina, a finansije za izgradnju treba obezbjediti kineska kompanija, s tim da projekat treba da bude strukturisan bez garancija RS ili BiH. 

Hrvatski

Ovo je najljepši autoput na svijetu

Kina važi za zemlju koju krase mnoge prirodne ljepote i arhitektonska čuda koja je čovjek stvorio. Ipak, autoput Hepu-Napo, koji se prostire kroz jugozapadnu regiju Guangsi, zaista je poseban.

Betonska konstrukcija predstavlja snažan kontrast gustim šumama i brdima koja je okružuju i stvara predivan prizor kojem mogu odoljeti samo rijetki.

Štoviše, svjetski mediji proglasili su autoput S60 u blizini granice s Vijetnamom jednim od najljepših na svijetu.

Hrvatski

Euro-Asfalt i Strabag pred poslom od 200 milijuna KM

Uprava “Autocesta FBiH” odlučila je da je konzorcij kojeg čine austrijski “Strabag” i bh. kompanija “Euro-Asfalt” ispunio sve potrebne uvjete iz tendera prema kojima bi trebao graditi dionicu autoputa na Koridoru 5C Počitelj – Zvirovići. Ukupna vrijednost tog projekta iznosi 200 milijuna maraka, a dionica je duga 11 kilometara.

Ovu informaciju potvrdio je za današnji “Dnevni avaz” Adnan Terzić, direktor “Autocesta FBiH”. No, konačnu odluku treba donijeti Europska investicijska banka (EIB) koja kreditira gradnju ove dionice.

Hrvatski