FINANCIJSKI LABORATORIJ
TVRTKA NE ŽIVI POD STAKLENIM ZVONOM: Stalna adaptacija je neminovna
Nedim Šuta Svijet financija 12 veljače, 2018

Bilo koja promjena uvjetuje da je menadžment kompanije nosilac iste, te da je duboko uvjeren u ispravnost novih procesa. Ovdje ne govorimo o manjim, tehničkim promjenama, nego o uvođenju procesa koji u značajnoj mjeri mijenjaju ponašanje, pojavnosti, ali i učinak bilo koje kompanije.

Zašto se mijenjati

Tvrtka u svom postojanju ne živi u vakuumu, pod „staklenim zvonom“, tako da je stalna adaptacija neminovna u svakom slučaju. Bilo da je riječ o trendsetterima ili o situacijama gdje je postojeća operativnost dosegla svoj limit, jasno je da se mora proaktivno raditi na strukturalnim, a ne kozmetičkinm promjenama.

Menadžment

Menadžment kompanija predstavlja možda i najveću prepreku u ukupnoj priči. Strateški, vlasnici su postavili ciljeve, menadžment koji je u MSP segmentu skoro pa isključivo operativnog karaktera, mora iznaći način kako postići iste. Floskule, poput „tako se uvijek radilo“, ili da „on/ona ne može to kada ja nisam u stanju“ su besmisleni argumenti koji toksično djeluju na strukturu. Zaposleni će ići tamo gdje ih mi vodimo, a mi smo ti koji moraju biti otvoreni za drugačiji ugao gledanja, ulaganja u strukturu, transfera znanja i procesa.

Skeniranje modela

Prije ulaska u korjenitije procese, potrebno je minimalno pogledati na financije, HR strukturu i menadžment.

Financije u naravi predstavljaju krvotok i energiju modela. Jasno je da su planovi pozitivni u određenom intervalu, ali treba imati na umu da ne odemo u problem prilikom prvih mjeseci kada u principu i imamo najveće izazove u poslovanju vezano za likvidnost i profitabilnost.

Što se tiče HR strukture, moramo dozvoliti drugačiji „ugao“ posmatranja, sa ciljem pristupa izazovima na drugačiji način. Primjera je bezbroj, od politike kupaca, dobavljača pa sve do načina organiziranja sastanaka i politike izvještavanja.

Dodatno, bitno je bez emocija sagledati određene segmente poslovanja, da li su nam nužno potrebni u vremenima promjena, možemo li dio prodati ili iznajmiti. U praksi se često susrećem sa situacijom u kojoj neki bivši zaposlenici postaju suradnici kompanija po određenim projektima, ili fondom sati, što pospješuje produktivnost i rentabilnost. 

Menadžment i jeste ključ svega, „glava“ organizma koja pokreće tijelo u željenom smjeru. Iako MSP još uvijek nema dostatno razvijene ove funkcije, vidljivo je da se na dnevnoj osnovi pojačava svjesnost potrebe ulaganja u strukturu, edukaciju i bolje profilisanje ovog kadra. To što je netko bio najbolji prodavač ili organizator rada u 2010. godini ne kvalifikuje nju ili njega za menadžersku poziciju za sva vremena. Potreban je značajniji iskorak po pitanju dizajniranja promjena, kritičkog promatranja i osvrta, te jasnijeg plana poboljšanja, kako sebe, tako i kompanije. 

Zaključak

Jasno i nedvosmisleno je postavljena odgovornost na menadžment. U našim kulturama, dio poslovica se mogu aplicirati na menadžment i kompanije, od činjenice da „um caruje, snaga klade valja“, do zaključka gdje „riba s.... od glave“. Profil (potrebnog) menadžera se mijenja, od iskusnog prvog jurišnika i diverzanta, zaštitnog lica, do posljednjih trendova. Gdje je potreba kompleksnija, ogleda se u poziciji „dirigenta“, koji je, kao što je poznato okrenut prema orkestru, a ne publici.

Želim Vam uspješan početak poslovnog tjedna!

Nedim Šuta

Nedim Šuta

Autor opis: 
20 godina radi u financijskom sektoru, na odgovornim dužnostima u bankama i osiguranju. U radu se susretao s kompanijama različitih profila, analizirajući njihov rad, financije, rast i kreditnu sposobnost. Vlasnik je kompanije FINLAB.
Slika autora: 
O Autoru
Nedim Šuta
Video
CRNI PONEDJELJAK
Najveći pad jednogodišnjeg tržišta u povijesti (1987.)
DOKUMENTARNI SERIJAL
"OUR PLANET": Coming Spring 2019.
JIM KWIK
Zašto samo 1% ljudi uspijeva u onome što zamisli?