DIZAJN I ARHITEKTURA
Tajna japanske vitkosti i zdravlja ima veze i sa njihovim tradicionalnim kadama
DomInfo 26 siječnja, 2018

U Japanu je ritual kupanja i opuštanja u vodi vrlo važan dio života, a njihove tradicionalne kade znatno se razlikuju od naših.

Japanske ofuro (fouro) kade su duboke 70 centimetara, u obliku drvenog bureta ili su pak kvadratnog oblika i predstavljaju spa i dekorativniju verziju modernih jacuzzija. Originalne se prave od drveta hinoki čempresa, ali postoje i one od čelika i betona. Kod ovih kada je važna dubina, a ne širina, evo i zašto.

Japanci redovno prakticiraju vruće kupke jer se poslije njih osjećaju opušteno, a opuštanje mišića pojačava prokrvljenost.

Japanci napune kadu vodom do nivoa srca: ako je nivo vode viši, krvni pritisak poraste. Temperatura bi trebala biti od 38° C do 40°C jer je to idealno za poboljšanje cirkulacije krvi. Kada se kupaju u ofuro kadama ne koriste sapun jer on oštećuje drvenu kadu.

Štoviše, često se kupaju prije ulaska u vruću vodu kojoj dodaju razne kapi i soli za kupku u kojoj se opuštaju. Neki čak kažu da je i ovaj ritual zaslužan za vitkost i zdravlje Japanaca.

Ali, da se vratimo kadama. Kako su postale popularne na zapadu, tako su se počele proizvoditi različite vrste kada, ali i na zapadu su najpopularnije one od drveta.

Također, moguće je birati da li kada ima stepenice za ulazak odozgo, a često se postavljaju u upušteni pod pa se u kadu silazi stepenicama kao u bazen.

Praktičan dodatak je taj što se često u stepenicama na kadama nalaze praktične ladice.

Ljubitelje minimalističkog stila oduševit će betonske japanske kade koje eventualno mogu biti obložene pločicama ili jednostavnim mozaikom.

Iako se ovo smatra tradicionalnim japanskim ritualom iz svakodnevnice, činjenica je da ga suvremeni način života sve više potiskuje. Ali, svakako ga vrijedi bar povremeno isprobati, pa i u običnoj kadi.

O Autoru
DomInfo
Video
MANTAK CHIA
Tehnike za aktiviranje “drugog mozga” u vašem tijelu
MOTIVACIJA
Zašto samo 1% ljudi uspije u onome što zamisli?
KOLIKO SMO NAPREDOVALI?
FANTASTIČNA INDUSTRIJSKA REVOLUCIJA: Povijesni period obilježen uspjesima i preokretima