DIZAJN I ARHITEKTURA
GOSPODARENJE OTPADOM: Je li upcycling budućnost dizajna?
Manager.ba/ekovjesnik.hr Lifestyle 07 rujna, 2018
Izvor fotografije:
Christoph Janka / Stadtmuseum Dortmund

Pojam upcycling pojavio se sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća, no pod utjecajem sve razvijenije i izraženije ekološke svijesti stanovništva tek u novije vrijeme postaje pravi hit.

To je radikalnija i još zelenija verzija recikliranja koja ne zahtijeva destrukciju, nego ponovnu i kreativnu upotrebu materijala, a rezultira zaštitom okoliša i jedinstvenim uporabnim predmetima.

Gabarage Upcycling Design je bečka tvrtka posvećena upcyclingu: odbačenim predmetima i materijalima ponovnim korištenjem i preradom daje novu uporabnu vrijednost i pretvara ih u jedinstvene dizajnerske predmete i dizajnerski namještaj.

 

Gabarage Upcycling Design

 

Suvremeno potrošačko društvo stvara velike količine raznih vrsta otpada, pa tako i dizajnerima ove bečke tvrtke na raspolaganje stavlja raznolik izbor predmeta i materijala.

Gabarage Upcycling Design daje novi život odbačenim teniskim i nogometnim loptama, pa čak čunjevima za kuglanje, a od dijelova semafora proizvodi unikatne svjetiljke.

No sigurno vam nikada nije palo na pamet da se i od pokretnih stepenica može izraditi namještaj.

 

© Christoph Janka / Stadtmuseum Dortmund

 

U suradnji s bečkim javnim prijevoznikom Wiener Linien dizajneri tvrtke Gabarage Upcycling Design iskoristili su stare pokretne stepenice bečke podzemne željeznice i izradili namještaj nazvan „de_escalator“.

Ovi stolovi i klupe trenutno su izloženi u dortmundskom muzeju suvremene umjetnosti Ostwall im Dortmunder gdje služe za odmor i predah muzejskih posjetitelja.

 

© Christoph Janka / Stadtmuseum Dortmund

O Autoru
Manager.ba/ekovjesnik.hr