DIZAJN I ARHITEKTURA
APARTMAN U GRAĐEVINSKOJ DIZALICI: Podsjetnik na industrijsku prošlost Amsterdama
DomInfo Lifestyle 09 veljače, 2018

Dizalica s pogledom na zaljev IJ u Amsterdamu pretvorena je u luksuzni apartman za iznajmljivanje, sastavljen od transportnih kontejnera preoblikovanih u životni prostor kojeg je dizajnirao Edward van Vliet.

Apartman je u vlasništvu lokalne kompanije Yays Concierged Boutique Apartments, koja je zajedno sa općinom i organizacijom posvećenom očuvanju povijesnih građevina i lokaliteta, nadgledala obnavljanje dizalice, piše Dezeen.

Smještena je u istočnom dijelu grada, koji je bombardiran tijekom Drugog svjetskog rata. Nakon rata, Royal Dutch Steamboat Company (KNSM) naručila je izgradnju nekoliko novih dizalica, uključujući i dizalicu Figee 2868.

Dizalica je dobila ime po braći Figee – vlasnicima kompanije Haarlemsche Machinefabriek koja ju je izgradila. Dovršena je 1957. i radila je do 1979. godine, kada je postala prekrhka.

U sklopu transformacije tog područja u stambeno naselje započete 1975. godine, Figee dizalica je zadržana na lokaciji kao podsjetnik industrijskog nasljeđa nekadašnje luke, koja je sada urbano središte sa mnogim popularnim galerijama, restoranima i buticima. 

Apartman svojim dizajnom odaje počast amsterdamskoj povijesti industrije, dok gostima pruža udobnost i vrhunsko iskustvo pogleda na okolinu.

Apartman ima ukupnu površinu od 40 kvadratnih metara raspoređenih na tri kontejnera koji su složeni unutar okvira dizalice.

Stepenice vode od luke do ulaza koji se otvara u prostor za sjedenje. Metalno stepenište s ugrađenim skladištem odvaja ovaj prostor od kompaktne kuhinje i trpezarije.

Na prvom katu se nalazi prostor za spavaću sobu i kupatilo sa kadom i odvojenim tušem.

Gornji kontejner namijenjen je spavaćoj sobi, u kojoj je uklonjen jedan zid i zamijenjen zastakljenom strukturom kako bi omogućila panoramski pogled na okolinu.

U cijelom enterijeru Van Vliet je upotrijebio materijal, pribor i detalje koji podsjećaju na prošlost strukture.

Izložene čelične grede, rešetkasti prozori i široke drvene podne ploče doprinose suvremenoj industrijskoj estetici.

O Autoru
DomInfo
Video
CRNI PONEDJELJAK
Najveći pad jednogodišnjeg tržišta u povijesti (1987.)
DOKUMENTARNI SERIJAL
"OUR PLANET": Coming Spring 2019.
JIM KWIK
Zašto samo 1% ljudi uspijeva u onome što zamisli?