EKOLOGIJA ŽIVOTNE SREDINE
Što "mrtve" rijeke znače za naše živote?
Manager Ekologija 09 kolovoza, 2018

Posebnu važnost za gradove predstavlja voda, a odatle i pitanje njenog zagađenja. Potrošnja vode u gradovima je vrlo velika.

Računa se primjerice da se u najvećim gradovima svijeta dnevno potroši 600 litara vode po stanovniku. Još je veća potrošnja vode u industriji.

Tako je primjerice za proizvodnju jedne tone čelika potrebno je 100 000 litara, a tone plastike oko 2 000 000 litara.

Istovremeno mnogi gradovi imaju mnogo problema sa snabdijevanjem vodom. Voda se često dovodi u gradove iz udaljenosti i po nekoliko stotina kilometara. 

Opasnost od zagađivanja vode u gradu je velika.

O tome govore podaci da grad s oko pola milijuna stanovnika dnevno proizvodi preko 1800 tona krutog, te oko 190 milijuna litara tekućeg otpada.

Poseban problem pri tome predstavljaju anorganski otpadi, pogotovo metali. 

Glavni izvori zagađenja vode su kanalizacije, industrijske otpadne vode, oluja, urbani odvodi i poljoprivredni odvodi koji mogu doprijeti do zaliha pitke vode.

Većina gradova uzrokuje ozbiljna zagađenja vode, a u mnogim slučajevima rijeke u urbanim sredinama su doslovno otvorene kanalizacije.
 

 

U mnogim gradovima, kao što su Meksiko City i Dakar, nestašica pitke vode se dovodi u vezu s problemima tekućeg otpada, posebno kanalizacije i industrijske otpadne vode.

Stotine urbanih centara koji su se razvili u relativno sušnim područjima, kao što je Lima, narasli su izvan tačke gdje adekvatne zalihe mogu biti iz odvoda iz lokalnih ili čak regionalnih izvora. 

 


Mnogi drugi gradovi se suočavaju s velikim financijskim problemima u širenju zaliha koje zadovoljavaju potražnju.

Gotovo 80% stanovnika Jakarte koristi podzemne vode, zalihe koje su postale konstantno siromašne.

U sjevernim dijelovima grada ekstrakcija vode dovela je do slijeganja zemljišta, što je povećalo osjetljivost grada na poplave i dopušta da slane vode prodiru obalne vodonosnike i zagađuju središnji gradski bunar.

Dalila Ivanković, mr.hemije

Tagovi:
O Autoru
Manager