EMIR HRKOVIĆ
Vjerujte u svoje brandove i sa sigurnošću ih plasirajte na tržišta u ekspanziji
Manager.ba BiH 23 svibnja, 2018

Gost Kluba menadžera je Emir Hrković, generalni direktor distribucijske regije Baltik i CIS u Atlantic Grupi.

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Emir Hrković je pedesetsedmogodišnji generalni direktor distribucijske regije Baltik i CIS u Atlantic Grupi, koji je na nedavno održanom FMCG Summitu izazvao veliku pažnju, kako domaćih, tako i ruskih diplomata i poduzetnika. U razgovoru za Manager.ba gospodin Hrković otkriva kako je tekao njegov put iz Sarajeva do Rusije, te savjetuje bb. poduzetnike kako se probiti na tržište Rusije. 

Možete li nam ukratko opisati Vaš životni put, iz Sarajeva do daleke Moskve?

Moj dolazak u Rusiju je povezan s Energoinvestom i tadašnjim operacijama u Sovjetskom Savezu (SSSR), nakon čega prelazim u slovensku kompaniju Slovenijales gdje sam radio na mjestu menadžera robe široke potrošnje (hrana, obuća i odjeća).

Upravo u to vrijeme dolazi do raspada SSSR-a i formiranja novih 15 država. Jedan ekonomski sistem zamijenjen je drugim, a Slovenijales formira tvrtku SLOVEX (ruska firma u 100 postotnom vlasništvu Slovenijales-a),  gdje sam radio kao direktor prodaje, a kasnije i kao generalni direktor. Naša osnovna djelatnost bila je prodaja proizvoda slovenskih tvrtki (Kolinska, Fructal, Mlinotest, Droga, Žito…), što se pokazalo kao uspješan model. Kolinska tada dolazi s idejom samostalnog izlaska na rusko tržište te pokrećemo tvrtku sa sjedištem u Moskvi i počinjemo s prodajom asortimana dječje hrane (brand Bebi). Nakon spajanja tvrtki Droga i Kolinska preuzimam vođenje poslovne jedinice (business unit) Bebi i funkciju generalnog menadžera za Rusiju i ZND (Zajednica nezavisnih država). To nastavljam raditi i nakon akvizicije Droge Kolinske od strane Atlantic Grupe. U novoj reorganizaciji preuzeo sam funkciju generalnog direktora distribucijske regije Baltik i CIS.

Obzirom da Atlantic Grupa u svojoj ponudi ima veliki broj brendova, koji od njih su najzastupljeniji na tržištu Rusije? Koji su najpopularniji?

Bebi - dječja hrana, Donat Mg, Argeta, Bakina tajna, Multipower, Soko Štark i Multivita. 

Koliko je tržište Rusije otvoreno za bosanskohercegovačke kompanije i proizvode?

Rusija je veliko i izazovno tržište. Uvijek morate biti spremni na izazove, a to znači da morate imati strateški pristup. Primjerice, ako kao vlasnik branda vjerujete u svoj brand, onda nema razloga da vaših brandova nema na tržištu koje je u ekspanziji. Za sve treba vremena, a čini mi se da je krajnji čas da brandovi iz BiH izađu na tržište Rusije. Sigurno je da imaju velike šanse jer su visokokvalitetni, izrađeni od kvalitetnih sirovina i savremenom tehnologijom. Dodatno, BiH je oslobođena plaćanja carine te ima i niz drugih olakšica - to je zasigurno nešto što se mora iskoristiti. 

Kako biste okarakterisali poslovnu klimu koja trenutno vlada u BiH, te na koji način ona utiče na poslovanje Atlantic Grupe u Rusiji?

Atlantic Grupa je jedna od vodećih prehrambenih kompanija u regiji s poznatim regionalnim robnim markama koje, uz asortiman vanjskih partnera, podržavaju snažan vlastiti sustav distribucije u regiji. Proizvodi Atlantic Grupe imaju značajnu prisutnost u Rusiji, zemljama ZND-a i zapadne Europe, a s asortimanom sportske prehrane Atlantic je vodeća europska kompanija u ovom segmentu. U svom radu uvijek nailazimo na neke izazove koji mogu varirati od globalnih, kao što je recimo - cijena sirovina, pa sve do lokalnih, kao što je  primjerice - politička i poslovna klima. U sklopu upravljanja rizika pokušavamo te rizike predvidjeti i menadžirati, te smanjiti njihov utjecaj na poslovanje Atlantic Grupe na minimum, kako u Rusiji tako i na drugim tržištima.

Koji su to ključni faktori koji su omogućili Atlantic Grupi da uspješno posluje na tržištu Rusije?

Atlantic Grupa je prepoznala rusko tržište kao strateško te nagradila izvrstan rad svoje akvirirane tvrtke u Rusiji. Kako u poslu tako i u životu, za uspjeh treba imati čvrstu vjeru u ono što radiš i u ekipu s kojom radiš. Atlantic Grupa vjeruje u svoje brandove i njihovu neospornu kvalitetu, te u svoje ljude, njihovo znanje i angažiranost.

Koji su najveći izazovi sa kojima ste se Vi i Atlantic Grupa suočavali probijajući se na to ogromno tržište?

Tržište je doista ogromno, što ima i svoje prednosti kao i izazove. Budući da je veoma zanimljivo velikim multinacionalkama, postoji puno strane i domaće konkurencije. Veliki su i administrativni izazovi koje smo mi naučili veoma uspješno rješavati. Dodatno, tržište je relativno mlado, pa posebnu pažnju treba posvetiti formiranju novih maloprodajnih lanaca.

Šta je Vaš savjet bosanskohercegovačkim poduzetnicima koji žele svoje proizvode i brandove predstaviti stranom tržištu, u ovom slučaju Rusiji?

Prvi korak je doći na jedan od sajmova; predlažem Prodexpo. Pritom valja iskoristiti priliku i napraviti audit po moskovskim dućanima, tim više što Moskva čini gotovo 40 posto ukupne ruske maloprodaje. Poslije toga je vrlo važno odabrati dobrog distributera. Usudim se predložiti Atlantic Brands jer imamo znanje i iskustvo, a naši poslovni partneri dobro poznaju Atlantic Grupu. 

Zajedno sa timom AG u Moskvi pravite strategiju Vašeg branda.

Atlantic Brands je dio Atlantic Grupe, zadužen za distribuciju. Strategiju robnih marki rade kolege u marketing odjelima poslovnih područja za svaku robnu marku zasebno uz inpute koje dobivaju od nas.

Kada napustite ured, koje aktivnosti okupiraju Vaše slobodne trenutke?

Moskva je veliki grad pa se jako puno vremena provodi na putu od doma do ureda. Volim ići u kino, pozorište, koncerte, a vikendom pokušavam ići u prekrasne krajeve podmoskovlja. Zimi skijam, ljeti se uglavnom bavim brzim hodanjem - minimalno 20 kilometara dnevno.

Koja je Vaša definicija uspješnog menadžera?

Uspješni menadžer ne živi na starim uspjesima, nego ide u korak sa novim znanjima na svim područjima. U našoj industriji FMCG robe nije dovoljno ni samo pratiti trendove, treba ih postavljati.