NOVICA KAČAVENDA
LAGUNA ŠPED IZ GRADIŠKE: Rad u tri smjene, harmonija i kolegijalnost u proizvodnji mašinskih dijelova
Manager.ba BiH 13 lipnja, 2018

Gost Kluba menadžera je Novica Kačavenda, šef proizvodnje u kompaniji Laguna Šped d.o.o. GOM, Gradiška.

U sklopu projekta Klub menadžera predstavljamo vodeće ljude iz svijeta poduzetništva kao i stručnjake iz raznih oblasti koji našu svakodnevicu čine boljom i zanimljivijom. U državi i regiji, koja se nalazi na dnu europskih i svjetskih ljestvica, kada su u pitanju ekonomija i uvjeti poslovanja, razmjena pozitivnih priča i iskustava nam je svima izuzetno potrebna. Sigurni smo da ćete se iznenaditi koliko uspješnih ljudi živi oko nas. Neke od tih osoba poznajete, za neke niste nikada čuli. Možda vas nečija priča ili odgovor potakne da pokušate napraviti nešto slično ili više.

Novica Kačavenda je rođen 29. prosinca 1979. godine u Gradišci gdje je odrastao i stekao zvanje strojarskog tehničara. Kako ističe, kroz karijeru se bavio poslovima vezanim za trgovinu, od prodaje, nabave do rada u knjigovodstvu i računovodstvu. Trenutno obnaša funkciju šefa proizvodnje u tvrtki Laguna Šped GOM, gdje ujedno obavlja i poslove zaprimanja materijala za proizvodnju, praćenje rada pozicija koje ova tvrtka radi za klijente. Otprema i prateća dokumentacija za finalne proizvode također su dio Kačavendinih obveza.

Osnovna djelatnost firme Laguna Šped d.o.o. GOM je proizvodnja pozicija iz oblasti mašinstva po nacrtu kupca. „Zasnovani smo na izradi mašinskih dijelova u serijskoj i pojedinačnoj proizvodnji. Tvrtka trenutno zapošljava 20 zaposlenika“, ističe. 

U kompaniji Laguna Šped rad se odvija u smjenama? Kakva je radna atmosfera među djelatnicima?

Radimo u tri smjene, a među radnicima vlada harmonija i pozitivna energija, zalaganje, uzajamna pomoć i jaka kolegijalnost. Mi smo kao jedna malo veća porodica.

Koji su to glavni poslovni ciljevi zacrtani za 2018. godinu? Jeste li na dobrom putu da ih do kraja godine sve i realizirate? 

Glavni poslovni ciljevi u 2018. godini su da sve do sada ugovorene poslove i rokove isporuke ispoštujemo, kao i da sklopimo nove poslovne saradnje. Imamo svakako i tendenciju proširenja proizvodnje novih pozicija i sklapanje ugovora sa novim kompanijama i klijentima. Za sada smo ispoštovali sve rokove i truditi ćemo se da tako ostane i do kraja tekuće godine.

Obzirom da obnašate funkciju šefa proizvodnje, smatrate li se dobrim strategom i organizatorom? Što biste izdvojili kao glavne postulate u rukovođenju tima, određenog segmenta poslovanja ili dijela kompanije?

Smatram se dobrim strategom i organizatorom jer uz pomoć direktora i radnika koji su posvećeni poslu, svi zadaci koji su pred nama su uspješno završeni i odrađeni. Naravno, u svakom poslu postoje prepreke (tehničke prirode) na koje mi ne možemo utjecati, ali trudimo se da ih svedemo na minimum.

Kako je izgledao Vaš prvi posao i što je odredilo da se danas bavite ovom strukom? 

Moj prvi posao je bio na mjestu trgovca-prodavca u firmi koja prodaje alat i repromaterijal za proizvodnju. To da se bavim sadašnjim poslom je odredio sklop raznih dešavanja i promjena u mom životu kao i želja za dokazivanjem u nečemu novom za mene. 

Obzirom da je u našoj državi sve više prisutan trend iseljavanja, kakva je perspektiva života u Gradiški?

Kada je u pitanju Gradiška, intenzitet iseljavanja stanovništva je, po mom mišljenju sličan, ako ne i isti kao i u ostalim gradovima naše države. Sve zavisi kakve ko ima planove za budućnost...

Koja su Vaši privatni interesi? 

Nastojim upoznati što više dobrih i poštenih osoba, jer dobrog poznanstva nikad nije dosta. Ostalo privatno zadovoljstvo je zdravlje porodice koja igra važnu ulogu u mom životu.

Čime biste se bavili kada Vam novac ne bi bio potreban?

Novac nam je svima potreban koliko god ga imali, jer on jako utiče na našu svakodnevnicu. Na kraju svoje karijere i životnog vijeka želja mi da je uživam u svom miru i blagostanju sa porodicom te da što više putujem.

Koja bi bila Vaša definicija menadžera?

Smatram da menadžer mora imati sposobnost predviđanja i procjene unaprijed potencijalnih problema i teškoća, biti jako dobar organizator, što je ujedno i ključ uspjeha. Stabilno i čvrsto komandovanje i kontrola su također poželjne osobine uspješnog menadžera.