Nobel
KOMPANIJE
Tuzlanska pivara dobila novog većinskog vlasnika - RK Invest Sarajevo
Objava: 17.7.2017 / 16:01
Prikaza: 190
Autor: Manager.ba/Klix.ba
Tuzlanska pivara dobila novog većinskog vlasnika - RK Invest Sarajevo
0

RK Invest Sarajevo novi je većinski vlasnik Pivare Tuzla, potvrđeno je za Klix.ba.

Naime, investitor koji se kao većinski vlasnik Pivare Tuzla krio iza skrbničkog računa Sberbank BH prije nekoliko dana prodao je paket dionica u iznosu od 51 posto, čime je tuzlanska kompanija dobila novog vlasnika.

Prva prodaja većinskog paketa dionica obavljena je 12. svibnja ove godine putem Sarajevske burze, a javnosti je jedino poznato bilo da je riječ o investitoru koji se krije iza skrbničkog računa Sberbank BH, kao i da je 51 posto dionica kupio za 3.572.500,00 konvertibilnih maraka.

Dva mjeseca kasnije uslijedila je preprodaja, a cijena za koju je RK Invest kupio većinski paket dionica tuzlanske kompanije još uvijek nije poznata.

Direktor Tuzlanske pivare Fahrudin Salihović za Klix.ba je kazao da za sada nije poznato da li će u narednom periodu doći do značajnijih promjena u ovom dioničarskom društvu.

Tuzlanska pivara u prošloj godini zabilježila je prihode u iznosu od 28.400.000 KM i dobit od 3.800.000 KM.

U proteklih nekoliko godina u razvoj i unaprjeđenje ove kompanije uloženo je više od deset milijuna maraka, a samo u prvom kvartalu ove godine izdvojena su blizu dva milijuna KM.

Inače, u sudskom registru kao osnivač RK Investa navedeno je društvo Sagena Investment Establishment sa sjedištem u Vaduzu u Liechtensteinu.

Ovo društvo posjeduje 8,3 posto dionica u kompaniji Energonovi Sarajevo i 0,15 posto u firmi Ozon Travnik.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS