Nobel
ENERGIJA
Trošimo više energije nego što to možemo sebi priuštiti
Objava: 6.3.2017 / 08:14
Prikaza: 374
Autor: Manager.ba/Fena
Trošimo više energije nego što to možemo sebi priuštiti
0

Nije opravdana priča da nemamo novca da bismo implementirali mjere energetske efikasnosti jer mnoge od njih ne koštaju ništa (pravilno provjetravanje prostorija ili zatvaranje prozora i tople vode kad je ne koristimo) i mogu se realizirati kroz energetski menadžment i racionalno upravljanje.

Poručio je to na Svjetski dan energetske efikasnosti voditelj projekta Svjetske banke "Energetska efikasnost u BiH (BEEP)" za FBiH Mustafa Čopelj te naglasio da određene mjere ipak zahtijevaju ulaganje novca kao što je npr. zamjena otvora, postavljanje termo izolacije ili unaprjeđenje sistema grijanje.

- Mi trošimo više energije nego što to možemo sebi priuštiti, upravo to je karakteristično za nerazvijene države. Postoje ipak modaliteti i financijski mehanizmi gdje stanovništvo, uz pravilno korištenje, može osigurati novac za implementaciju mjera energetske efikasnosti - kazao je.

Navodi da se kroz projekt Svjetske banke osigurava novac za javni sektor (škole, bolnice), a prošle godine investirano je više od deset i pol milijuna KM u radove na implementaciji mjera energetske efikasnosti. Precizira da su, kroz taj projekt, vlade u BiH podržale energetsku efikasnosti i prepoznale značaj, a vjeruje da će slično učiniti i stanovništvo.

Kaže da je bitno promicati svijest o važnosti energetske efikasnosti da bi građani ono što imaju racionalno koristili, a doći će, kaže, vrijeme kad će se (kao i u susjednim državama) s povoljnim kreditnim linijama financirati i mjere energetske efikasnosti za građane.

Na Svjetski dan energetske efikasnosti ukazano je na važnost energetske efikasnosti i kroz kampanju Air Future, u okviru projekta BEEP, te naglašena važnost da stanovništvo razmišlja o tome kakva nas budućnost očekuje.

Statistika pokazuje da BiH koristi 20 posto BDP-a za troškove energije što je više od tri puta nego to rade u prosjeku države EU. BiH također koristi pet puta više energije po jedinici društvenog proizvoda u odnosu na europski prosjek. S druge strane bh. stanovništvo troši manje energije nego što je to u državama EU.

To, kako je kazao Čopelj, pokazuje da je BiH prilično siromašna i nerazvijena, država s niskim standardom, ali i da energiju trošimo neracionalno.

Kampanja Air Future zapravo je imaginarna avio kompanija. Svi posjetitelji Sarajevo City centra su imali priliku, uz zanimljivi kviz o pametnoj upotrebi energije, procijeniti u kojoj mjeri su energetski efikasni. Na osnovu rezultata dobili su uvid u to kako i u kojoj mjeri njihovo energetski efikasno ponašanje utječe na budućnost prirodnih okruženja u BiH.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS