Nobel
INFORMACIJE
Pokrenuta web stranica o energetskoj efikasnosti u domaćinstvima
Objava: 10.2.2017 / 07:02
Prikaza: 434
Autor: Manager.ba/Fena
Pokrenuta web stranica o energetskoj efikasnosti u domaćinstvima
0

Konzultantska kuća "Enova" iz Sarajeva, u suradnji s organizacijom Habitat for Humanity iz Bratislave, uz financijsku pomoć USAID-a, pokrenula je web stranicu o energetskoj efikasnosti u domaćinstvima, s fokusom na kolektivno stanovanje.

Na stranici www.topaodom.ba dostupne su korisne i praktične informacije o mjerama za efikasnije korištenje energije u zgradama, važnosti energetske efikasnosti, savjeti za udruge stanara, kako donijeti odluku o mjerama energetske efikasnosti, zakonske odredbe, izvori i načini financiranja, proces nabavke i izvođenje projekta. Web stranica također sadrži i korisne kontakte, te novosti iz oblasti energetske efikasnosti za domaćinstva.

- Kako bismo podijelili iskustvo stečeno na osnovu kontakata s mnogim zainteresiranim stranama kako na razini BiH tako i na europskoj razini, odlučili smo se za pokretanje odgovarajuće web stranice za poticanje dalje razmjene iskustava između svih relevantnih aktera u stambenoj energetskoj efikasnosti.

Web stranica će savjetima etažnih vlasnika, kao i drugim interesnim stranama, nuditi praktične informacije kako započeti s implementacijom određenih mjera energetske efikasnosti, rekao je vlasnik konzultantske kuće "Enova" Fethi Silajdžić.

Kada je riječ o kolektivnom stanovanju, 85 posto zgrada u BiH nije na pravi način izolirano, a one građene prije 1970. godine nemaju nikakvu izolaciju. Stanje dodatno pogoršava nedostatak značajnijih ulaganja u održavanje ovih objekata u tijeku zadnjih 30 godina. U takvim stambenim zgradama energija se praktički baca, dok domaćinstva zimi izdvajaju čak i do 40 posto ukupnih primanja za grijanje, što je znatno više od granice energetskog siromaštva (10 posto izdvajanja). Neefikasno korištenje energije u kombinaciji s trendom stalnog rasta cijena energenata sve više opterećuje domaćinstva, naročito ona s niskim primanjima.

Dva dominantna i usko povezana problema s kojima se svijet danas suočava su, s jedne strane nedostatak i nesigurnost u snabdijevanju energijom i s druge strane zagađenje okoline i klimatske promjene, kao posljedica prekomjerne potrošnje energije. Jedan od načina da se negativni utjecaji smanje, te da se pozitivno utiče na održivi razvoj, jeste efikasno korištenje energije, priopćeno je iz konzultantske kuće "Enova".

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS