Nobel
POSLOVNI SAVJETI
Ovih 9 loših financijskih navika bi se trebao riješiti svaki dvadesetogodišnjak
Objava: 14.2.2017 / 07:00
Prikaza: 795
Autor: Dijana Perić
Ovih 9 loših financijskih navika bi se trebao riješiti svaki dvadesetogodišnjak
0

Iako vam je s dvadeset godina, štednja često zadnja stvar na umu, kada je u pitanju upravljanje novcem, dvadesete godine mogu odigrati važnu ulogu. Kako biste imali zdravu financijsku budućnost i postavili pravilne temelje za budućnost koja stiže, ovo su navike kojih biste se polako trebali rješavati.

#Ne štedite
Bez obzira na niža primanja i tempo vašem životu, svaki dan možete izdvojiti nešto nižu svotu novca u vašu kasicu. Postavite sami sebi izazov. Svako jutro u kasu spremite sav sitniš koji imate ili odredite da stavite 5 KM, 10 KM. Na kraju godine bit ćete sretni zbog ovog poteza.

#Trošite velike svota novca na stvari s malim rokom trajanja
Jutarnji latte, taksi, kokteli vikendom, ručak u restoranu – ovo su sve troškovi koji mudro i tiho smanjuju vaš budžet. Naime, nije problem ako si tjedno priuštite ukusno jelo, navečer se vratite doma taksijem, ali kroz dan biste trebali tražiti alternative ovakvim troškovima. Nosite kavu u termosici, pripremajte jelo doma.#Oslanjate se na kreditne kartice
S kreditnim karticama trebate upravljati jako razumno. Iako se one čine kao jednostavan i pametan način plaćanja svih vaših troškova, važno je da, ukoliko se oslanjate na kartice, imate i novac koji će napraviti rekonstrukcije na vašoj kreditnoj kartici na kraju mjeseca. Ili pređite na dijetu zvanu, samo gotovina.

#Nemate pojma gdje vaš novac ide
Svaki dan izdvojite pet minuta kako biste pratili na što trošite novac. Iznenaditi ćete se koliko sitni troškovi kradu od vašeg mjesečnog budžeta i počet ćete pametnije kupovati proizvode koje koristite svaki dan, pazeći na njihovu cijenu i količinu koju dobijete za istu.

#Ne razmišljate o ulaganjima
Čekate dane kada ćete imati veći budžet. Danas na tržištu postoji mnogo načina kako da uz malo ulaganja zaradite dodatan novac sa strane. Vješti ste u pisanju? Super ste u komunikaciji s drugima? Vrsno poznajete strane jezike? Pronađite način kako da zaradite od toga.

#Ne brinete se o svom zdravlju
Jer ste vi mladi. No, bez obzira na broj svjećica koje ćete puhniti ove godine, troškovi zubara, doktora nakon što padnete i slomite nogu ili masaže su jako visoki ako nemate zdravstveno osiguranje.

#Oslanjate se na potporu vaših roditelja
Naravno, roditelji su tu da nam pomognu napraviti prve financijske korake, no, sada je pravo vrijeme da poput odrasle osobe uzmete stvari u svoje ruke i krenete zarađivati svoj novac. Osjećat ćete se sjajno i samostalno, te će vam to biti odličan motivator za daljnje avanture i rast u poslovnom svijetu.

#Trošite novac kako biste zadivili prijatelje
Ili se pravdate da su vaše navike kopija njihovih navika. Svatko od nas nalazi se na različitim startnim financijskim pozicijama i u skladu s tim biste se trebali i ponašati.

#Kupujete samo zato što je nešto jeftino ili na sniženju
Krajnje je vrijeme da naučite da trošite i kupujete samo one stvari koje su vam uistinu potrebne. Ako je majica na sniženju, a vi u ormaru imate i previše majica, nemojte ih kupovati. Ako su keksi na sniženju, a ovaj tjedan već ste se počastili omiljenom čokoladom koju ćete jesti kroz tjedan, keksi vam nisu potrebni.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS