Nobel
ANALIZA
Ovi poslovi će uvijek biti traženi!
Objava: 19.9.2017 / 09:09
Prikaza: 592
Autor: Manager.ba/hocu.ba
Ovi poslovi će uvijek biti traženi!
0

Dok se potražnja za nekim poslovima tijekom godina pojavljuje i nestaje, neka zanimanja konstantno zahtijevaju određeni broj stručnjaka. Predstavljamo vam pet profesija koje će uvijek biti potrebne, ali i što vam je neophodno da biste se njima uspješno bavili.

Prodaja i menadžment prodaje

Prodaja je u nekom vidu aktualna od početka čovječanstva. Njene metode i oblik postojanja mijenjali su se kroz povijest, ali bez obzira na sve promjene, prodaja je i dalje karakteristična za svako društvo i neophodna je u svakoj poslovnoj branši.

Komunikacija s kupcima, predstavljanje proizvoda, prodaja i održavanje odnosa s klijentima prava su nauka, a današnje tendencije u prodaji izučavaju se u školama širom svijeta. Da biste ovladali tajnama prodaje, imate priliku da, bez obzira na dosadašnji smjer školovanja, za manje od godinu dana steknete najbolju kombinaciju znanja i vještina koje možete da iskoristite odmah potom, a sve to zahvaljujući certificiranim programima.

Upravljanje financijama

U svakom poduzeću, čime god da se bavi, neko mora voditi brigu o financijskom stanju. Uostalom, kako bi drugačije znali da li postižu uspjeh ako nema nekog da izračuna odnos uloženog i dobivenog. Kao i prodaja, i financije će uvijek biti aktualne, zato je ova grana ekonomije uvijek na cijeni.

Za bavljenje financijama treba da poznajete tehnike računovodstva, statistike, analize. Ukoliko imate sklonosti ka računanju i analitici, financijski menadžment je vaša prilika da osigurate visoke prihode i siguran posao na duže staze.

Softver development

Današnji svijet nezamisliv je bez funkcioniranja neke vrste softvera. U svakodnevnom životu zavisite od softvera mnogo više nego što o tome mislite, počevši od telefona, računara, pa do veš mašina, televizora, klima uređaja i mnogo toga drugog.

Softver developeri ranije su morali da prođu dugogodišnje školovanje, dok se danas u ovu profitabilnu oblast može ući i nakon jednogodišnjeg obrazovanja, zahvaljujući praktičnim i konkretnim obukama. Također, sve popularniji su i IT tečajevi na kojima se uče mnogobrojni načini programiranja, a s obzirom na neophodnost ovih vještina, njihova popularnost bit će aktualna i u narednim godinama.

Grafički dizajn

Iako se o grafičkim dizajnerima kao traženim stručnjacima čuje često tek posljednjih godina, njihova uloga je značajna desetljećima unazad. Sve u vezi s brendiranjem, obradom štampanog materijala, fotografijom, kreiranjem vizualnih elemenata i mnogim drugim, zaslugama je grafičkih dizajnera.

Grafički dizajneri potrebni su kako velikim kompanijama, tako i srednjim i malim poduzećima, startapima, raznim udruženjima bez obzira na branšu. Vještine vizualnog izražavanja i ovladavanje tehničkim alatima iz oblasti dizajna jednostavno je svladati uz kvalitetan program i adekvatne mentore, pa do posla u ovoj traženoj oblasti možete doći i nakon jednogodišnje obuke.

HR menadžment

Iako je tehnologija bila pogubna za mnoga zanimanja, rukovođenje ljudskim resursima bit će teško zamijeniti. Briga o kadru u okviru kompanije je delikatna pozicija od koje zavisi uspješnost čitavog radnog procesa – od regrutacije, izbora i načina rukovođenja zavisit će kvalitete radnika i njihova efikasnost.

Uspješni menadžeri ljudskih resursa izvrsni su u procjenjivanju, organizaciji, motiviranju drugih, pregovaranju i upravljanju. Upravo zbog toga kvalitetni programi usavršavanja u oblasti HR-a stavljaju akcent na ove vještine, obučavajući vas za uspješno vođenje timova i organizaciju kadrova u poslovnom okruženju.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS