Nobel
Knjiga
OTHER PEOPLE'S MONEY AND HOW THE BANKERS USE IT
Objava: 31.8.2014 / 00:06
Prikaza: 1472
Autor: Manager.ba
0

„Other People's Money and How the Bankers Use It" (Tuđi novac i kako ga bankari koriste) - zbirka je eseja američkog odvjetnika Louisa Brandeisa objavljena davne 1914. godine. Knjiga kritizira konsolidaciju različitih industrija pod kontrolu manjeg broja korporacija, kojom se prema ovom autoru, spriječava zdrava konkurencija.

Brandeis oštro kritizira investicijske bankare koji kontroliraju velike količine novca deponiranog u vlastitim bankama. Čelnici tih banaka, kako ističe Brandeis, sjede u nadzornim odborima željezničkih tvrtki i drugih velikih industrijskih proizvođača, usmjeravajući deponirana sredstava za promociju interesa vlastitih tvrtki. Time se podriva tržišno natjecanje i povezanim subjektima omogućava ostvarivanje potpune kontrole u pojedinim industrijama.

Knjigu možete naručiti ovdje.

Louis Dembitz Brandeis (1856 - 1941) bio je američki odvjetnik i suradnik Vrhovnog suda SAD-a u razdoblju od 1916. do 1939. Rođen je u Louisvilleu, Kentucky, u židovskoj obitelji porijeklom iz Češke. Pohađao je Harvard Law School gdje je u dvadesetoj godini života diplomirao s najvišom prosječnom ocjenom u povijesti ovog fakulteta.

Živio je u Bostonu, gdje je osnovao i odvjetnički ured, danas poznat kao Nutter McClennen & Fish. Nakon što je osigurao vlastitu financijsku sigurnost većinu vremena posvetio je javnim problemima, zbog čega je kasnije prozvan "odvjetnikom naroda." Inzistirao je na besplatnom angažmanu kako bi bio slobodan rješavati šire društvene probleme. Ugledni britanski magazin The Economist naziva ga "Robin Hoodom prava".

 

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS