Nobel
PRIVREDA
Njemačka traži dobavljače: Bh. kompanije među TOP 7
Objava: 26.5.2017 / 14:39
Prikaza: 319
Autor: Manager.ba/Akta
Njemačka traži dobavljače: Bh. kompanije među TOP 7
0

U okviru "Njemačke inicijative za pronalaženje dobavljača u zemljama Zapadnog Balkana", ukupno 34 kompanije iz Bosne i Hercegovine će sudjelovati na B2B-konferenciji koja se ove godine održava 31. svibnja u Beogradu.

Nakon pretselekcije koju su izvršili industrijski kupci iz Njemačke, od ukupno 139 firmi sa Balkana, koje su pozvane na razgovore, pet bh. kompanija se našlo među TOP 7 i to ATT (Gornji Vakuf), SIM Technik (Kotor Varoš), GAT (Sanski Most), HST CNC Technik (Gračanica) i SIK (Mostar).

Cilj ove inicijative je da se potakne suradnja s regiom čije dobavljačko tržište je zbog cjenovnih prednosti i tehničkog nivoa dobavljača, u posljednjih nekoliko godina, za njemačke kupce dobilo na značaju. Pritom će se u okviru jednodnevnog događaja odabrane kompanije iz Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana sastati s njemačkim firmama koje su zainteresirane za uspostavljanje poslovnih kontakata s proizvođačima iz ove regije i voditi razgovore o konkretnim oblicima suradnje.

Nakon konferencija u Minhenu (2015.) i Dortmundu (2016.), na kojima su bh. kompanije ostvarile veliki uspjeh, ovo je prva B2B-konferencija u okviru spomenute inicijative, koja će se održati izvan Njemačke. Zainteresirane njemačke firme dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za autoindustriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike, kao i manji broj firmi iz elektro i elektronskog sektora.

Ova sourcing-inicijativa za Zapadni Balkan je projekt njemačkog Udruženja za upravljanje materijalima, nabavu i logistiku (BME), njemačkog Saveznog ministarstva za privredu i energiju (BMWi) te njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK).

Predstavništvo njemačke privrede u BiH je lokalni partner ovog projekta za područje Bosne i Hercegovine i kroz ovaj i slične projekte aktivno doprinosi povećanju privrednih aktivnosti u zemlji i regiji.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS