Nobel
DIZAJN I ARHITEKTURA
Nevjerojatan megalomanski projekt klimatiziranog grada
Objava: 25.8.2017 / 09:26
Prikaza: 280
Autor: Manager.ba/Dominfo.ba
Nevjerojatan megalomanski projekt klimatiziranog grada
0

Dubai je bez sumnje velika turistička atrakcija i jedna od najpoželjnijih destinacija svijeta. Ogroman broj turista svake godine posjeti ovaj moderni megalopolis u potrazi za zabavom, šopingom i odmorom. No, kada nastupi ljetni period i krenu vrućine posjeta značajno opada.

Sukladno tome, Dubai je riješio da izgradi novi šoping centar koji je zapravo pravi grad na 4,5 milijuna kvadratnih metara koji će biti potpuno klimatiziran.

Mall of the World bit će, kako je istaknuto, prvi grad na svijetu u kojem se kontrolira vanjska temperatura zraka. Investitori kažu da turisti neće morati izlaziti tjednima, a valjda im je to i cilj.

Projekt vrijedan sedam milijardi dolara počeo je 2014. godine i njegova realizacija planirana je od tada do narednih 10 godina. Osim prodavnica, posjetiteljima će se ponuditi kazališta, kina, restorani, hoteli i promenada duga sedam kilometara.

Sve ulice će biti natkrivene staklom kako bi mogle biti klimatizirane na prijatnu temperaturu za trošenje novca. Mall of the World, pored stambenih dijelova, imat će i oko 100 hotela, bolnički centar kao i wellness zonu koja će se prostirati na oko 300 tisuća kvadrata.

Dubai očekuje da će se izgradnjom ovog šoping centra značajno povećati broj turista, jer će oni sada moći posjetiti ovu zemlju i u vrućim ljetnim mjesecima. Planirani godišnji broj turista popet će se na čak 180 milijuna godišnje. Šoping centar svijeta samo je jedan od ambicioznih projekata prikazanih na izložbi Cityscape.

Veličina ovih projekata mogla bi djelovati preambiciozno. Ipak, s rastućim brojem stanovnika i godišnjom potrebom za 15.000 novih stanova, graditelji u Dubaiju kažu da ništa nije nemoguće.

Sva prava pridržana © 2017 Manager.ba
Dizajn i programiranje: 4ANTS